Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Pensiile private: Trei situații în care vor putea fi scoși toți banii din cont, în 2018

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Până acum, aveam reglementate detaliile în care se pot retrage banii doar pentru două categorii de persoane, însă un act normativ recent al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) va introduce, din 2018, regulile de retragere a banilor pentru încă o categorie de persoane: cei ce se pensionează pentru limită de vârstă și au un activ micuț la Pilonul II. Dacă nu există suficient de mulți bani la Pilonul II de pensii private, fiecare beneficiar care se pensionează va putea să ceară să i se dea banii din cont, toți deodată sau în rate, dar care nu se vor întinde pe mai mult de cinci ani. 

Ca regulă generală, nu se pot retrage banii din fondurile de pensii private (Pilonul II de pensii). Există însă și situații excepționale, iar două dintre ele sunt deja reglementate pe larg încă din 2015: e vorba de cei care beneficiază de pensie de invaliditate și de cei care decedează înainte să depună o cerere pentru obținerea unei pensii private, caz în care banii, desigur, revin moștenitorilor.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Recent, în Monitorul Oficial a apărut un act normativ care completează aceste două situații cu încă una: situația celor care se pensionează pentru limită de vârstă și nu au suficienți bani în cont pentru a primi pensia privată, alături de cea de la stat. Norma ASF nr. 27/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 13 decembrie 2017 și se va aplica de la 1 aprilie 2018.

Participantul care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, în condițiile Legii pensiilor publice, respectiv de o categorie similară de pensie stabilită în baza legilor care reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale, după caz, are dreptul să primească contravaloarea activului personal net, ca plată unică sau plăți eșalonate, la cerere”, scrie în norma ASF publicată recent.

„Participantul” din prevederea de mai sus trebuie să nu aibă însă suficient de mulți bani în contul său de la Pilonul II pentru a primi măcar valoarea pensiei private minime stabilite de o comisie specială (valoarea este momentan necunoscută). El va primi banii ca o plată unică sau eșalonată pe cel mult cinci ani.

Apoi, o altă categorie excepțională este cea a persoanelor care se pensionează de invaliditate pentru afecțiuni care nu le mai permit să se întoarcă în câmpul muncii (sunt tratate aceste situații în Legea nr. 19/2000) și care, la fel ca cei pensionați pentru limită de vârstă, nu au suficient de mulți bani la Pilonul II pentru a primi o pensie privată în fiecare lună. Și aici, banii vor putea fi dați toți odată sau eșalonat, pe o perioadă de cel mult cinci ani, la cerere.

În fine, ultimul caz în care se pot retrage banii de la Pilonul II este cel în care titularul moare înainte să i se deschidă dreptul la pensia privată. Cei care-l moștenesc pot primi suma de bani, la fel ca în situațiile de mai sus, toată deodată sau în rate, în maximum cinci ani.

Ceea ce trebuie reținut e că, dacă nu se strâng suficient de mulți bani în contul de la Pilonul II, pensionarul nu va primi o sumă nesemnificativ de mică lună de lună. Ci i se va da posibilitatea să scoată banii din cont, în condițiile de mai sus, dar va trebui să ceară acest lucru expres.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea