Pensiile parlamentarilor, scutite de plata contribuției la sănătate – Propunere legislativă inițiată de doi deputați PSD
Conform unei inițiative a doi deputați de la PSD, Florin Iordache și Ioan Munteanu, pensiile parlamentarilor ar putea fi scutite de plata contribuției la sistemul de sănătate. Proiectul legislativ de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor a fost prezentat, pe 13 septembrie, în Birourile permanente reunite ale celor două camere, legea având caracter organic, astfel că va trebui să fie adoptată de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
Actul normativ vizează schimbarea a trei articole – art. 38, 41 și 49 – astfel încât pensiile speciale ale aleșilor vor fi trecute în categoria prevăzută în Codul fiscal ca venituri din alte surse, deci nu ar mai fi purtătoare de cotă de sănătate:
“Totodată, ca urmare a ultimelor modificări aduse Codului Fiscal, indemnizațiile de limită de vârstă sunt considerate venituri din alte surse și pentru acestea nu se mai plătesc contribuțiile sociale pentru sănătate de către angajator, fiind pusă astfel de acord prin modificarea de la alin. 8 al art. 49 prevederile din Legea nr. 96/2006 cu prevedrile Codului fiscal”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Art. 49, alin. (3), (6) și (8) vor avea următorul cuprins:
“(3) Cuantumul indemnizației pentru limita de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitu net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului.
(6) Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de INS. Dacă în urma actualizării rezultă o indemnizație pentru limită de vârstă mai mică, se menține indemizația aflată în plată.
(8) Indemnizația pentru limită de vârstă reprezintă venit din altă sursă, în întelesul Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”
Proiectul a primit deja avize favorabile de la comisia reunită și de la Consiliul Legislativ, urmând să fie avizat și de alte comisii de specialitate din Parlament, apoi dezbătut în plenul reunit.
Sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun