Pensiile parlamentarilor, scutite de plata contribuției la sănătate – Propunere legislativă inițiată de doi deputați PSD
Conform unei inițiative a doi deputați de la PSD, Florin Iordache și Ioan Munteanu, pensiile parlamentarilor ar putea fi scutite de plata contribuției la sistemul de sănătate. Proiectul legislativ de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor a fost prezentat, pe 13 septembrie, în Birourile permanente reunite ale celor două camere, legea având caracter organic, astfel că va trebui să fie adoptată de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
Actul normativ vizează schimbarea a trei articole – art. 38, 41 și 49 – astfel încât pensiile speciale ale aleșilor vor fi trecute în categoria prevăzută în Codul fiscal ca venituri din alte surse, deci nu ar mai fi purtătoare de cotă de sănătate:
“Totodată, ca urmare a ultimelor modificări aduse Codului Fiscal, indemnizațiile de limită de vârstă sunt considerate venituri din alte surse și pentru acestea nu se mai plătesc contribuțiile sociale pentru sănătate de către angajator, fiind pusă astfel de acord prin modificarea de la alin. 8 al art. 49 prevederile din Legea nr. 96/2006 cu prevedrile Codului fiscal”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Art. 49, alin. (3), (6) și (8) vor avea următorul cuprins:
“(3) Cuantumul indemnizației pentru limita de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitu net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului.
(6) Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de INS. Dacă în urma actualizării rezultă o indemnizație pentru limită de vârstă mai mică, se menține indemizația aflată în plată.
(8) Indemnizația pentru limită de vârstă reprezintă venit din altă sursă, în întelesul Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”
Proiectul a primit deja avize favorabile de la comisia reunită și de la Consiliul Legislativ, urmând să fie avizat și de alte comisii de specialitate din Parlament, apoi dezbătut în plenul reunit.
Sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fabrica Astra Arad, cu o istorie de 134 de ani, s-a ÎNCHIS: 700 de angajați au fost dați afară
Fabrica Astra Arad, cu o istorie de 134 de ani, s-a ÎNCHIS: 700 de angajați au fost dați afară Un capitol important din istoria industrială a Aradului s-a încheiat pe 9 mai 2025, vinerea trecută, când fabrica de vagoane Astra Rail Industries și-a închis definitiv porțile. Imaginea ultimului vagon cisternă produs pe liniile de montaj […]
14 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până sâmbătă
14 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până sâmbătă Meteorologii ANM au emis miercuri, 14 mai 2025, o informare meteo de intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, mixte la munte și răcire accentuată, valabilă în intervalul 15 mai, ora 08.00 – 17 […]
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, elevii urmează să intre în vacanța de vară peste câteva săptămâni. Anul acesta, elevii vor avea vacanță 11 săptămâni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii claselor […]