Pensiile ar putea fi majorate cu 11% : „Pentru a apăra cât de cât puterea de cumpărare, nicidecum să o crească”
Pensiile ar putea fi majorate cu 11% : „Pentru a apăra cât de cât puterea de cumpărare, nicidecum să o crească”
Deputatul PSD, Marius Budăi, a declarat, joi, după negocierile cu PNL privind măsurile sociale, că social-democrații susțin majorarea pensiilor cu 11% pentru a apăra „cât de cât puterea de cumpărare, nicidecum să o crească”.
„Raluca Turcan a vorbit în spațiul public de un procent între 6 și 12%. Am justificat de ce am venit cu 11%. Nu este pentru a-i îmbogăți pe părinții și bunicii noștri, este pentru a le apăra cât de cât puterea de cumpărare, pentru ceea ce s-a întâmplat în această perioadă cu prețurile.
Nu trebuie să avem o nouă lege.
Să ne uităm când mergem la piață, când ne vin facrurile, ce probleme sunt. E o majorare care să apere cât de cât puterea de cumpărare, nicidecum să o crească, după care trebuie să facem un calendar privind creșterea puterii de cumpărare”, a declarat deputatul PSD Marius Budăi.
Marius Budăi spune că „vor urma discuțiile cu finanțiștii, după care decizia politică”.
Vicepreședintele PSD Lia Olguţa Vasilescu spune că „nu este cazul” să se înființeze Ministerul Familiei: „Nu s-a pus problema până acum. Nu știu dacă a fost făcută propunerea la modul serios sau nu”. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus, la Interviurile Digi24.ro, că a propus „să avem un Minister al Familiei pentru că avem o problemă demografică, pentru politici de familie e bine să avem o structură guvernamentală”. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a spus, joi, că „propunerea cu Ministerul Familiei este interesantă”.
Ministrul interimar Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că pensiile nu pot fi indexate de la 1 decembrie, dar a precizat că indexarea prevăzută de lege va avea loc de la 1 ianuarie 2022.
„De la 1 ianuarie le indexăm oricum. Am anunţat cu minim 6% şi, în funcţie de cum se aşază bugetul, venituri-cheltuieli, între 6 şi 12 procente este posibilă orice majorare. Însă unii îşi doresc foarte tare să crească de la 1 decembrie. Da, şi noi ne dorim, însă lucrul acesta se face legal, da?
Pentru a avea bază legală îţi trebuie un act normativ care să facă posibilă această indexare de la 1 decembrie, în condiţiile în care cupoanele de pensie se tipăresc deja în noiembrie. Deci noi, acum, tipărim taloanele de pensie pentru luna decembrie.
Tehnic nu este posibil. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a afirmat ministrul Muncii marţi seară, într-o emisiune la Profit.ro.
Raluca Turcan a menţionat că indexarea pensiilor „nu reduce din inechităţi” şi că diferenţele dintre pensiile primite de oameni vor fi reduse prin adoptarea unei legi a pensiilor.
Ea a afirmat că în al doilea trimestru al anului viitor va fi „o primă prezentare” a legii pensiilor, iar la finalul anului 2022 proiectul de act normativ va fi transmis Parlamentului, conform negocierilor cu Comisia Europeană pe marginea PNRR.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]