Pensii speciale, ”gaura din bugetul” pe anul 2023 și eventuala pierdere din PNRR, asumată de Guvernul României
Pentru că nu vrea să taie pensiile speciale și să reformeze salarizarea bugetarilor, Guvernul României își asumă o pierdere de 4,5 miliarde de euro din PNRR în anul 2023
Ceea ce spuneam în urmă cu vreo trei luni, anume că guvernul Ciucă nu va face reformele asumate de România prin PNRR se adeverește. În urmă cu vreo două săptămâni au apărut informațiile alarmante despre existeța unei „găuri în buget” de cca. 20 de miliarde de lei anul acesta. 20 de miliarde de lei sunt puțin peste 4 miliarde de euro. De atunci încoace liderii PNL și PSD dau din colț în colț pentru astuparea acestei găuri chiar de ei făcută.
Citește și: Noutăți pensii 2023 | Ce șanse sunt să mai crească pensiile în acest an?
Să vă explic: 4 miliarde de euro lipsă sunt aproximativ aceeași sumă pe care aceeași lideri ai PSD și PNL și-au asumat să o piardă din PNRR nefăcând reformele asumate prin PNRR, cele mai importante fiind tăierea pensiilor speciale și reformarea salarizării bugetarilor.
Căutând alt țap ispășitor decât pe ei înșiși, politicienii noștri foarte reponsabili cu țara au tot acuzat ba marile companii că nu plătesc impozitele și taxele, ba că bugetul de stat a fost gândit greșit de la bun început, ba că ANAF nu colectează cât trebuie… Vedem acum însă că bugetul a fost construit corect la începutul anului luând în considerarea cele 4,5 miliarde de euro venituri din PNRR. Nu le-a spus nimeni atunci bieților finanțiști că politicienii nu vor face ce și-au asumat.
Citește și: Pensii 2023: Vești proaste pentru vârstnicii din România. Pensiile din luna iunie nu vor fi plătite la timp
Ministerul Finanțelor publice a publicat pe site documentul „Evoluția fluxurilor financiare dintre România și Uniunea Europeană (Balanța financiară Netă la 31.03.2023)”, document din care vedem că, în cele din umră finanțiștii de la MF s-aau dumirit cum stă treaba cu politicienii.
Din document se vede că liderii Coaliției de guvernare iau în calcul doar 1,9 miliarde de euro venituri din fonduri europene în anul 2023. În schimb va pierde 1,3 miliarde de euro aferentă cererii a doua de plată și 3,2 miliarde de euro aferentă cererii trei de plătă, cea cu pensiile speciale. Nici din celelalte mecanisme definanțare puse la dispoziție de UE nu atragem nimic: *0 euro din programul Asistență de rederesare și coeziune ReactEU, *0 euro din Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și *0 euro din Fondul pentru Tranziție Justă (JTF).
Citește și: Noutăți pensii 2023: Noua lege a pensiilor, trei variante de discuții. Exclus să ducă la scăderi
Așadar, Coaliția asta a Stabilității este de fapt o Cioaliție a Sărăcirii pentru că liderii ei Ciucă și Ciolacu et comp. știu că nu vor face reformele dorite d epopulație și asumate prin PNRR, dar nu știu cum să vândă electoratului tot mai nemulțumit de ei această manevră mizerabilă. De aceea toate discuțiile sterile la care asistăm.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare
Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, a anunțat vineri, 17 ianuarie 2025, care este stadiul a trei proiecte de infrastructură aflate în derulare în prezent. Citește și: Sala polivalentă din Blaj printre proiectele excepționale de arhitectură și design, în 2025 ”Împreună […]