PENSII 2025: Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă. Contribuția la sistemul public de pensii, MAJORATĂ din 1 ianuarie
PENSII 2025: Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă. Contribuția la sistemul public de pensii, MAJORATĂ din 1 ianuarie
Costul pentru completarea vechimii în muncă va crește semnificativ începând cu 1 ianuarie 2025: de la 11.100 lei pe an la aproximativ 12.200 lei pe an, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară.
Vechimea cumpărată este valabilă doar pentru pensia de limită de vârstă, nu pentru alte tipuri de pensii (cum ar fi pensia anticipată). Persoanele interesate pot achita contribuțiile pentru anii în care nu au cotizat la sistemul public de pensii, dar nu mai mult de 6 ani.
Guvernul a aprobat ieri majorarea salariului minim brut pe țară la 4.050 lei începând cu 1 ianuarie 2025, față de nivelul actual de 3.700 lei. Drept urmare, o lună de vechime va costa de anul viitor aproximativ 1.013 lei, în loc de 925 lei cât este în prezent. Această sumă se calculează aplicând o cotă de 25% la salariul minim brut pe țară.
Citește și: PENSII 2024 | Cât trebuie să plățești pentru 3 luni de vechime în muncă, după modificările din noua lege a pensiilor
Potrivit art. 6 alin. (3) din noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023), în vigoare de la 1 septembrie 2024, persoanele care încă nu au calitatea de pensionari pot plăti contribuții pentru cel mult 6 ani din trecut.
Care este situația actuală și ce se va întâmpla anul viitor
În prezent, persoanele care doresc să își completeze vechimea în muncă pentru pensie plătesc pentru un an suma de 11.100 lei. Această sumă este rezultatul înmulțirii celor 925 lei, cât costă o lună de vechime, cu 12 luni. Odată cu majorarea salariului minim brut la 4.050 lei de anul viitor, aplicând 25%, rezultă circa 1.013 lei pentru o lună, adică costul pentru un an de vechime va ajunge la aproape 12.200 lei.
Ce prevede legea?
Contractele de asigurare socială se pot încheia pentru perioade cuprinse între vârsta de 18 ani și vârsta standard de pensionare. Perioadele cumulate pentru care se plătește retroactiv contribuția nu pot depăși 6 ani, indiferent de numărul de contracte încheiate.
Contribuția plătită va fi considerată stagiu de cotizare și se va lua în calcul exclusiv pentru pensia limită de vârstă. Această măsură oferă șansa celor care au perioade neacoperite de contribuții să-și completeze anii necesari pentru pensie.
Anunț important de la CNPP
La sfârșitul lunii trecute, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a venit cu o informare importantă pentru persoanele care au cumpărat vechime în muncă prin contracte de asigurare socială încheiate conform OUG nr. 163/2020. Începând cu 1 septembrie 2024, aceste contracte de asigurare socială au încetat automat, deoarece OUG nr. 163/2020 a fost abrogată prin Legea nr. 360/2023.
Plata restanțelor se poate face până pe 21 decembrie 2024
Persoanele care au un astfel de contract și nu au achitat integral contribuția de asigurare socială până la 1 septembrie 2024 mai au timp să plătească sumele restante până luna viitoare, mai exact până pe data de 21 decembrie, arată CNPP, cu posibilitatea încheierii unui nou contract retroactiv pe baza noii legi a pensiilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul rutier 2024: Schimbări legate de permisele de conducere și examenul dat de viitorii motocicliști
Codul rutier 2024: Schimbări legate de permisele de conducere și examenul dat de viitorii motocicliști A intrat în vigoare ordinul MAI care modifică legislația referitoare la permisele de conducere și la procedura de preschimbare a permiselor de conducere eliberate de autoritățile altor state. Prima modificare constă în introducerea în permisul de conducere a unei noi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Actualitateacum 4 ore
29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte