PENSII 2025 | Inechități în sistemul pensiilor militare. Categorie de pensionari militari defavorizată
PENSII 2025 | Inechități în sistemul pensiilor militare. Categorie de pensionari militari defavorizată
Deciziile politice din trecut au generat inechități majore în sitemul pensiilor militare, a spus Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu.
Potrivit ministrului Ionuț Moșteanu, aceste diferențe au apărut ca urmare a introducerii unor portițe legislative care au favorizat anumite categorii profesionale în detrimentul altora.
Ionuț Moșteanu recunoaște inechitățile din sistemul de pensii militare
Problema nu se limitează doar la structurile militare, ci afectează și sistemul civil, unde persoane cu niveluri similare de responsabilitate beneficiază de pensii considerabil diferite. Această situație a alimentat nemulțumiri și solicită adoptarea unor măsuri corective pentru restabilirea echității.
„Inechitățile au fost create tot de politicieni, au creat niște portițe care să favorizeze pe unii sau alții”, a declarat Moșteanu la Antena 3.
Ministrul anunță că intenționează să organizeze consultări cu toate părțile implicate
Pentru a rezolva aceste disparități, ministrul anunță că intenționează să organizeze consultări cu toate părțile implicate, astfel încât să se ajungă la un punct de referință comun. Obiectivul este stabilirea unui cadru predictibil pentru viitoarele generații, astfel încât tinerii care aleg să intre în sistemul militar să aibă o imagine clară asupra regulilor aplicabile pe termen lung.
„Din păcate, nu se aplică doar sistemului militar, ci și sistemului civil, oameni care au muncit cu aceeași responsabilitate au pensii diferite. (…) Trebuie să fie o predictibilitate, tinerii care intră în sistem să știe”, a mai spus șeful de la Ministerul Apărării Naționale (MApN).
În privința soluțiilor posibile, Moșteanu a indicat că se analizează varianta unei abordări echilibrate care să asigure un compromis între diferitele interese existente. Scopul final este eliminarea inechităților și construirea unui sistem transparent și stabil, care să ofere încredere și siguranță tuturor celor implicați.
Ministrul a spus și că efectivul de soldați trebuie dublat
Într-o declarație anterioară, ministrul a spus și că efectivul de soldați trebuie dublat. Potrivit explicațiilor oferite de Moșteanu, Armata României urmează să fie înzestrată cu fonduri europene, prin intermediul programului SAFE („Security Action for Europe”).
Acest program reprezintă un instrument financiar al Uniunii Europene, prin care statele membre vor beneficia de sprijin sub forma unor împrumuturi în valoare totală de 150 de miliarde de euro, destinate investițiilor în domeniul Apărării. România va trimite Comisiei Europene o solicitare de împrumut, însoțită de un plan detaliat de investiții în industria de apărare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Mașinile electrice ar putea deveni obligatorii pentru firmele de închirieri: Comisia Europeană pregătește o măsură radicală pentru reducerea emisiilor
Mașinile electrice ar putea deveni obligatorii pentru firmele de închirieri: Comisia Europeană pregătește o măsură radicală pentru reducerea emisiilor Comisia Europeană lucrează la un proiect legislativ care ar putea impune, începând cu anul 2030, obligativitatea achiziționării exclusiv de mașini electrice de către companiile de închirieri auto. Inițiativa are ca scop accelerarea tranziției către mobilitatea electrică și […]
RESTRICȚII de circulație pe breteaua 2 a Nodului Rutier Sebeș (A1 Deva – A10 Alba): Lucrări la pasajul peste Autostrada A1
RESTRICȚII de circulație pe breteaua 2 a Nodului Rutier Sebeș (A1 Deva – A10 Alba): Lucrări la pasajul peste Autostrada A1 Se instituie restricții de circulație pe breteaua 2 a Nodului Rutier Sebeș (A1 Deva – A10 Alba), a anunțat, luni, 21 iulie 2025, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj. Se efectuează lucrări […]
Absențe ca pe bandă, în Parlament. Ce partid se află în topul chiulangiilor? Un fost premier al României conduce detașat
Absențe ca pe bandă, în Parlament. Ce partid se află în topul chiulangiilor? Un fost premier al României conduce detașat În primele cinci lui ale anului 2025, aleșii noștri, au adunat 190 de absențe. 67 de deputați au lipsit nemotivat din Parlament. Parlamentarilor AUR le revin cele mai multe absențe. În primele cinci luni ale […]