Pensii 2025: Indexare anuală a pensiilor care nu au crescut după recalculare – propunere legislativă
Pensii 2025: Indexare anuală a pensiilor care nu au crescut după recalculare – propunere legislativă
Un nou proiect legislativ vizează modificarea sistemului public de pensii. Scopul principal al inițiativei este protejarea pensionarilor dezavantajați de recalcularea pensiilor și de efectele inflației, printr-o indexare anuală care să mențină puterea de cumpărare.
Citește și: PENSII 2024: Lista veniturilor nepermanente care îi vor ajuta pe pensionari să își suplimenteze veniturile
Problema identificată în Legea nr. 360/2023
Potrivit articolului 144 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, recalcularea pensiilor poate duce fie la creșterea, fie la scăderea cuantumului pensiei în cazul unor beneficiari. Totuși, legea prevede că, dacă în urma recalculării pensia rezultată este mai mică decât cea aflată în plată, beneficiarul va primi în continuare cuantumul anterior, până când majorările ulterioare vor duce la o pensie mai mare.
Deși articolul 144 alin. (6) asigură că pensiile nu vor fi diminuate oficial, lipsa indexării cu rata inflației erodează, în mod real, puterea de cumpărare a acestor pensii. Beneficiarii aflați în această situație nu sunt considerați responsabili pentru recalculare, iar erodarea veniturilor lor nu este justificată, argumentează inițiatorii proiectului legislativ.
Propunerea legislativă: Indexare anuală pentru păstrarea puterii de cumpărare
Proiectul legislativ propune modificarea art. 144 alin. (6) astfel încât pensiile aflate în plată, care nu cresc după recalculare, să fie indexate anual cu rata medie a inflației. Indexarea va fi aplicată în luna ianuarie a fiecărui an, asigurând astfel menținerea puterii de cumpărare până la momentul în care valoarea recalculată a pensiei va depăși cuantumul inițial.
Noua reglementare ar introduce două tipuri de creșteri anuale:
-Indexare generală pentru toate pensiile, conform regulii deja existente.
-Indexare specială pentru pensiile dezavantajate de noua lege, pentru menținerea puterii de cumpărare.
Potrivit inițiatorilor, impactul acestei modificări va fi pozitiv, întrucât asigură protecția pensionarilor în fața inflației. Impact financiar semnificativ nu este prevăzut, deoarece măsura nu introduce noi cheltuieli, ci doar ajustează sumele deja alocate.
Consultări și procesul legislativ
Proiectul de lege a fost elaborat ținând cont de dezbaterile publice și sugestiile asociațiilor de pensionari, care au semnalat necesitatea protejării veniturilor pensionarilor de efectele inflației. În continuare, propunerea legislativă va fi publicată pe site-urile Camerei Deputaților și Senatului, pentru a permite cetățenilor și organizațiilor să formuleze observații.
Inițiativa de modificare a Legii pensiilor vine ca o măsură de protecție socială, răspunzând necesităților pensionarilor afectați de recalculare și de inflație. Indexarea anuală propusă ar asigura un sistem echitabil, prevenind scăderea reală a pensiilor și contribuind la stabilitatea economică a acestei categorii vulnerabile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prețuri umflate la raft de retailerii Auchan, Cora, Carrefour şi patru dintre furnizorii acestora: Amenzi de zeci de milioane de lei
Prețuri umflate la raft de retailerii Auchan, Cora, Carrefour şi patru dintre furnizorii acestora: Amenzi de zeci de milioane de lei Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat definitiv că retailerii Auchan, Cora, Carrefour şi patru dintre furnizorii acestora, amendaţi de Consiliul Concurenţei pentru fixarea preţurilor de raft, au încălcat regulile de concurenţă, a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată