Pensii 2025: Cum afli online ce vechime în muncă ai și dacă ai plătite contribuțiile pentru pensie?
Pensii 2025: Cum afli online ce vechime în muncă ai și dacă ai plătite contribuțiile pentru pensie?
Din 2025 românii pot verifica vechimea în muncă cu un click, pe internet, fără a mai fi necesar să se deplaseze la ghișeu și să stea la coadă. Sistemul de evidență a contractelor de muncă este de acum digitalizat și face mai simplă accesarea informațiilor pentru calcularea pensiei sau a altor beneficii sociale.
Cum a evoluat sistemul de evidență a muncii în România
Până în 2010, cartea de muncă era principalul document care dovedea vechimea. Însă, din 1 ianuarie 2011, acest sistem a fost înlocuit de REVISAL – Registrul General de Evidență a Salariaților. Astfel, toate datele despre contractele de muncă sunt acum în format electronic, administrate de angajatori și vizibile autorităților.
Pentru a afla exact câți ani de vechime ai, trebuie să urmezi câțiva pași simpli:
-Creezi un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP): AICI
-Depui o copie a actului de identitate la casa teritorială de pensii (poți merge fizic sau trimite prin email, în funcție de zonă).
-Primești pe email datele de acces.
După autentificare, intri în secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii” și poți genera un raport detaliat al stagiilor tale de cotizare lunare sau anuale. Pentru perioadele lucrate înainte de aprilie 2001, accesezi rubrica „Informații din carnetul de muncă”.
De ce este important să-ți monitorizezi vechimea
Vechimea în muncă influențează calculul pensiei, accesul la concedii suplimentare, dreptul la sporuri de vechime cât și alte indemnizațiile de șomaj sau alte beneficii legale.
Verificarea regulată a acestor informații te ajută să depistezi din timp eventualele greșeli sau perioade lipsă, care ar putea afecta pensia sau alte drepturi.Acum nu mai e nevoie să stai la cozi sau să ceri adeverințe. Ai acces instant la tot istoricul tău profesional. Îți poți descărca rapoartele în format PDF și le poți folosi oricând ai nevoie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
25 iulie – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu În data de 25 iulie, în fiecare an, credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria, mama lui Hristos. Ana era din seminția lui Levi […]
23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române
23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]
Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta
Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta Sfântul Mucenic Foca, cunoscut și sub numele de Sfântul Foca, este comemorat pe 23 iulie în calendarul ortodox. În această zi, credincioșii îi aduc omagiu și sărbătoresc memoria sa. Sfântul Mucenic Foca a fost un episcop și martir creștin din secolul […]