Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2025. Contribuția suplimentară la pensie: Baza de calcul și data până la care se poate încheia contractul

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2025. Contribuția suplimentară la pensie: Baza de calcul și data până la care se poate încheia contractul

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat pe 3 ianuarie 2025 un anunț care vizează persoanele care vor să contribuie suplimentar la pensie.

Până pe 17 ianuarie 2025, se pot încheia noi contracte de asigurare socială, dar nu se pot plăti contribuțiile de asigurări sociale sau modifica contractele deja existente din cauza actualizării tehnice a Sistemului Informatic al Contribuțiilor de Asigurări Sociale (SICA) pentru anul 2025.

Citește și: Când intră pensiile pe card în ianuarie 2025? Plată cu întârziere pentru pensionarii care primesc banii prin Poșta Română

Conform noii legi a pensiilor (Legea nr. 360/2023), în vigoare de la 1 septembrie 2024, orice persoană poate încheia un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentru a contribui la pensie. Contractul este necesar pentru cei care vor să obțină o pensie pentru limită de vârstă sau să completeze venitul pentru pensie.

Cum se poate încheia contractul de asigurare socială

Contractul se semnează la casa de pensii din zona domiciliului solicitantului. În situaţia în care persoana interesată nu şi-a desemnat un reprezentant legal sau mandatar şi nici nu mai are domiciliul sau reşedinţa în România, încheie contractul de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza ultimului domiciliu sau ultimei reşedinţe avut/avute în România.

Care este baza de calcul și cât este contribuția în anul 2025

Contribuția se calculează în funcție de venitul lunar asigurat pe care persoana îl alege și îl înscrie în contract. Important de știut este că acest venit nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară, care, începând cu anul 2025, este stabilit la 4.050 lei. Astfel, contribuția lunară minimă pentru asigurarea socială este de 1.013 lei anul acesta, ceea ce înseamnă 25% din venitul minim de 4.050 lei.

Care este venitul minim pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială în 2025

Persoana poate alege un venit mai mare de 4.050 lei, ceea ce va duce la o contribuție mai mare și, implicit, la o pensie mai bună. Dacă venitul ales este mai mic decât minimul legal, casa de pensii va solicita modificarea acestuia, astfel încât să respecte legislația în vigoare.

Acest tip de contract le permite celor care nu au contribuit suficient la sistemul de pensii sau doresc să își crească pensia să completeze veniturile pentru pensie.

Cum se plătește contribuția de asigurări sociale

Contribuția de asigurări sociale trebuie plătită lunar, conform contractului de asigurare socială, până pe data de 25 luna următoare. Plata poate fi făcută direct de către persoana asigurată, cât și de o altă persoană în numele asiguratului (de exemplu, un membru al familiei). Plata se face în contul casei teritoriale de pensii unde este înregistrat contractul.

Stagiul de cotizare (perioada pentru care se consideră că s-a contribuit la pensie) este calculat în funcție de lunile pentru care s-a efectuat plata. Dacă s-a plătit anticipat pentru 6 luni, aceste luni vor fi adăugate la stagiul de cotizare.

Această opțiune este utilă pentru cei care doresc să evite plăți lunare sau care au posibilitatea să achite sumele în avans. Totuși, contribuțiile trebuie plătite la timp, deoarece neplata pe o perioadă de 3 luni poate duce la rezilierea contractului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Reforma în învățământ 2025: Reducerea abandonului școlar și debirocratizarea sistemului, printre obiectivele programului de guvernare în Educație

Bera Larisa

Publicat

în

Reforma în învățământ 2025: Reducerea abandonului școlar și debirocratizarea sistemului, printre obiectivele programului de guvernare în Educație Reducerea abandonului școlar, debirocratizarea sistemului de învățământ, dezvoltarea programului „Școala după școală”, revizuirea planurilor cadru și a programelor școlare, predarea limbii române pentru minorități sunt doar câteva dintre obiectivele programului de guvernare în zona Educației. Măsuri pentru reducerea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea