PENSII 2025: Cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie. Cine beneficiază și cine nu
PENSII 2025: Cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie. Cine beneficiază și cine nu
De la 1 ianuarie 2025, unii dintre români vor beneficia de majorarea pensiei prin legea care prevede creșterea valorii punctului de referință cu valoarea inflației, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu pe economie. Creșterea se va face de la începutul anului viitor pentru cei care nu aveau pensia mai mare decât le-a ieșit la recalculare.
Creștere medie de 340 de lei
Institutul Național de Statistică va transmite Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii Publice toate datele, iar apoi vor fi făcute toate calculele, susține ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu.
În anul 2023, inflația a fost de 10,4%, aceasta fiind, de altfel, perioada de referință. „Dar putem să spunem sigur că vom avea în 2025 o creștere a valorii punctului de referință de peste 10,4%”, a adăugat oficiala, potrivit evz.ro.
Citește și: Majorare pensii 2025. Cum vor fi indexate pensiile din luna ianuarie a anului viitor
Unii dintre pensionari vor beneficia de o creștere în medie de 340 de lei, începând cu prima zi a anului 2025, dar este vorba doar de cei care nu au avut, după recalculare, pensia veche mai mare decât cea recalculată.
Majorarea pensiei era prevăzută de lege
Indexarea valorii punctului de pensie se aplică în fiecare an, la data de 1 ianuarie, potrivit legii, cu inflația plus 50% din creșterea medie a venitului brut.
Reamintim că, după „marea recalculare”, anunțată cu surle și trâmbițe de politicieni, 84.176 de pensionari au rămas cu aceeași sumă de care beneficiau și în trecut.
Dar, și mai grav, 719.257 români au ajuns să primească pensii mai mici în deciziile de recalculare. Aceștia vor încasa, însă, aceeași sumă, ca în prezent.
Majorarea pensiei, dar nu pentru toți
În schimb, celor care la recalculare au avut pensie mai mică, suma de încasat le va fi înghețată la următoarele majorări, începând cu 1 ianuarie anul viitor, până când suma primită va ajunge să fie egală cu suma recalculată.
În plus, tot din cauza „marii recalculări”, românii se confruntă cu o altă problemă: nu se mai pot pensiona. Astfel, zeci de mii de oameni din toată ţara nu știu nici dacă pot să iasă la pensie, nici care va fi cuantumul acesteia, din cauză că programul informatic pentru noua lege a pensiilor nu funcţionează pentru calcularea noilor pensii.
Dosarele zac nelucrate în birourile Direcţiilor Judeţene de Pensii. Procesarea acestora nu se poate face pentru că softul Casei Naționale de Pensii nu a fost actualizat pentru calcularea pensiilor celor care ies acum din câmpul muncii.
Oamenii nu pot să afle nici dacă îndeplinesc condiţiile pentru a ieși la pensie, nici dacă venitul pe care îl vor primi este destul de convenabil pentru a lua această decizie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii24 de ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată