PENSII 2025 | Anunț de ultimă oră pentru cei ce ies la pensie. Greșeala care taie adânc din banii de pensie ai românilor trecuți de 55 de ani
PENSII 2025 | Anunț de ultimă oră pentru cei ce ies la pensie. Greșeala care taie adânc din banii de pensie ai românilor trecuți de 55 de ani
Anunț de ultimă oră pentru cei care ies la pensie. Alegerile pe care le facem pentru momentul când ieşim la pensie se numără printre cele mai mari decizii financiare pe care le luăm în viaţă. Cu toate acestea, datele arată că există lacune îngrijorătoare în cunoștințele oamenilor despre momentul ieşirii la pensie, cu riscul de a lua decizii pe care le-ar putea regreta ulterior.
Citește și: Pensii 2025 | Recalculările promise întârzie, iar 500.000 de dosare sunt blocate pentru că „softul nu funcţionează complet”
Doar 39% dintre persoanele chestionate de Hargreaves Lansdown au declarat că au o înțelegere clară a opțiunilor privind ieșirea la pensie
Pentru mulți, aceste decizii sunt la mulți ani distanță și cred că au mult timp la dispoziţie să se documenteze, dar, pentru persoanele de peste 55 de ani, există o lacună care trebuie abordată cât mai curând posibil, conform Yahoo. Finance.
Anunț pentru cei care ies la pensie
La 55 de ani, mulți oameni încă sunt în câmpul muncii, dar își pot accesa pensia, așadar faptul că doar 45% dintre ei au spus că au înțeles clar opțiunile pe care le au este îngrijorător.
În această etapă a vieții, mulți oameni trebuie să se gândească mai serios la pensionare. Unii pot avea o dată clară de pensionare, alții pot încerca să o o ia etapizat, reducând, treptat, activitatea. Aceste decizii vor avea un impact mare asupra veniturilor, așa că trebuie planificate din timp.
Printre întrebările-cheie pe care trebuie să ți le pui ar trebui să fie și dacă îți dorești un venit garantat pe viață sau dacă ești dispus să continui să-ți asumi riscuri de investiții.
Riscuri luate în calcul înainte de pensionare
Dacă optezi pentru o anuitate, trebuie să te gândești ce tip ți se potrivește cel mai bine. Ai nevoie de un nivel indexat în caz de inflație?
Luarea în considerare a acestor opțiuni este vitală, deoarece, odată cumpărată, o rentă viageră nu poate fi anulată. Iar dacă faceți o greșeală, veți calcula costul pentru o lungă perioadă de timp de acum înainte.
În cazul retragerii veniturilor, fondul rămâne investit pe piețe. Deoarece nimeni nu știe cât va trăi când iese la pensie, trebuie să cunoașteți pericolele retragerii multor sume prea repede și problemele pe care le pot cauza.
Apelați la consiliere financiară
De asemenea, trebuie să vă gândiți la ce se întâmplă dacă piețele scad și ce înseamnă pentru buget dacă trebuie să reduceți cheltuielile. Dacă vă gândiți la pensionare, ar fi bine să luați în calcul consilierea financiară sau servicii de orientare.
Un astfel de sprijin ar putea schimba regulile jocului în ceea ce privește pensionarea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului Înmatriculările de autoturisme noi au atins 64.339 unităţi, în primele şase luni din acest an, în scădere cu 21,8% faţă de perioada similară a anului 2024, indică datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În luna iunie […]
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa România înregistrează cea mai mică cheltuială medie anuală cu elevii şi studenţii dintre toate ţările europene incluse în ub raportul privind educaţia publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, raportul […]
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia”
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia” Profesorul de economie Cristian Păun aduce argumente pentru a combate teza că „nu sunt mulți angajați la stat, nu este prea mult loc de reforme, de ajustări, de îmbunătățit în administrația publică centrală […]