Rămâi conectat

Actualitate

PENSII 2024: Vineri începe distribuția deciziilor de recalculare a pensiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Vineri începe distribuția deciziilor de recalculare a pensiilor

Pregătirile pentru distribuirea primelor decizii de recalculare a pensiilor sunt pe ultima sută de metri. În aceste zile documentele au ajuns la sediile poștale din întreaga țară, iar de acolo vor pleca la vârstnici.

Primele vor fi date vineri, iar oficialii Poștei Române estimează că zilnic vor fi expediate o jumătate de milion de decizii de recalculare. Procesul de distribuire este stabilit de fiecare oficiu poștal în parte, așa că autoritățile le recomandă seniorilor să rămână acasă în următoarele săptămâni.

Până acum de la Fabrica de Timbre din Capitală au fost trimise oficiilor județene din întreaga țară aproximativ 3 milioane de plicuri care vor conține decizii de recalculare a pensiilor. De acolo, fiecare responsabil va stabili modul de distribuție al documentelor. Potrivit datelor de la Poștă, aproape 90% dintre trimiteri sunt pregătite pentru expediere. Poștașii le vor da pe primele vineri.

Citește și: PENSII 2024: „Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi”. Ultimele detalii despre recalcularea pensiilor de la Ministrul Muncii

Valentin Ștefan, director Poșta Română: „Aceste decizii vor fi distribuite ca orice alt produs poștal din această categorie. Poștasul merge acasă la om, sună la ușă și îi dă documentul dacă este acasă. Dacă nu este acasă, revine într-o altă zi la o oră diferită în speranța să îl găsească acasă, dacă nici atunci nu este acasă, atunci trimiterea este lăsată în oficilul poștal și beneficiarul este înștiințat că poate să o ridice oricând”.

Reprezentanții Poștei estimează că vor expedia o jumătate de milion de documente zilnic. Cum nu există un sistem electronic care să vă atenționeze când urmează să primiți plicul autoritățile le recomandă pensionarilor să rămână acasă pe cât se poate în următoarele două săptămâni. În general, estimează oficialii, 9 din 10 pensionari vor respecta îndemnul.

Deciziile de recalculare vor fi înmânate personal și trebuie să semnați în momentul în care primiți documentul. Din cei peste 5 milioane de vârstnici, mai bine de 70% vor avea pensii mai mari, promit autoritățile, iar în unele cazuri creșterile sunt spectaculoase.

De exemplu, pentru un pensionar care a fost maistru într-o uzină de automobile și are o vechime de aproape 42 de ani, cu un stagiu contributiv de 33 de ani, pensia va creștere cu 1.200 de lei, de la 4.400, cât are în prezent, la 5.700 de lei.

Cei care vor avea un cuantum mai mic la recalculare rămân cu pensia actuală. Cei nemulțumiți pot dat statul român în judecată în termen de 45 de zile.

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii: „Acest termen este ca ultimă instanță. Noi nu ne dorim aceast lucru. Noi considerăm că aceste decizii sunt corecte și reflectă parcursul profesional al fiecărui pensionar și această măsură este de ultimă instanță”.

Potrivit modelului, decizia de recalculare cuprinde datele personale ale pensionarului, stagiul de cotizare, numărul puncte de stabilitate acordate după 25 de ani, dar și valoarea punctului de referință, care va fi la 1 septembrie de 81 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în minivacanța de Sfânta Maria 2024: Prognoza meteo pentru intervalul 15-18 august, la mare și la munte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în minivacanța de Sfânta Maria 2024: Prognoza meteo pentru intervalul 15-18 august, la mare și la munte Meteorologii ANM au anuntat cum va fi vremea în minivacanța de Sfânta Maria, care începe joi, 15 august și se va încheia duminică, 18 august. Bugetarii și nu numai vor avea parte de o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea