PENSII 2024 | Undă verde pentru MAJORAREA pensiilor: A fost eliminat pragul de 9,4% din PIB din PNRR
PENSII 2024 | Undă verde pentru MAJORAREA pensiilor: A fost eliminat pragul de 9,4% din PIB din PNRR
Comisia Europeană a acceptat eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile prevăzut în PNRR. Astfel România are undă verde pentru majorarea pensiilor.
În noul PNRR, statul îşi va asuma însă că toate cheltuielile pe care le va face cu plata pensiilor vor fi sustenabile. Comisia Europeană a cerut, de asemenea, ca noua lege a pensiilor să fie redactată mai devreme. Termenul agreat este luna noiembrie.
Citește și: Noutăți pensii 2024: Scenarii pentru indexarea pensiilor din 1 ianuarie. Cât ar putea ajunge punctul de pensie
În cazul în care Legea pensiilor va fi gata la timp, Guvernul ar putea recalcula pensiile, iar o creștere ar putea fi resimțită încă de la începutul anului 2024. O primă creștere a pensiilor ar trebui să vină din indexarea cu rata inflației.
La indexarea cu rata inflației, pensiile vor crește cu 150 de lei. De exemplu, dacă avem o pensie de 1.125 lei, care crește cu 14%, se ajunge la un venit de 1.282 lei.
Dacă vorbim despre o pensie mai mare, de exemplu de una de 2.854 de lei, aceasta va ajunge, după majorare, la 3.253 de lei.
Citește și: Pensii 2024: Noua formulă de calcul. Care sunt variantele de pe masa ministrului Muncii
”Ştiţi foarte bine că a fost eliminat, în urma discuţiilor avute şi cu doamna preşedintă a Comisiei Europene. Urmează şi noi să finalizăm legea pensiilor fiindcă avem un parteneriat. Este incorect. Cum a fost trimis PNRR la Comisie este fără 9,4. Oricum el nu ar fi fost atins. Problema este că nu putem condamna viitorul. Până în 2030 nu se ducea la 9,4 din PIB. PIB creşte. Este normal. Se raportează la un nominal mai mare, dar de datoria mea era să negociez şi să avem această discuţie cu Comisia”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută luni după participarea la deschiderea anului şcolar, întrebat despre eliminarea pragului de 9,4% din PIB din PNRR privind cheltuielile cu pensiile.
De ce a cerut România modificarea procentului din PIB pentru pensii
La finalul lunii aprilie, România a trimis la Comisia Europeană propunerile de modificare pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, în baza căruia țara noastră beneficiază de suma totală inițială de 29,18 miliarde de euro.
Printre propunerile de modificare a PNRR s-a numărat și reforma pensiilor, mai precis eliminarea procentului de 9,4% din PIB şi înlocuirea cu includerea unei reguli de indexare, „în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile”.
Citește și: INDEXARE pensii 2024: Cu ce procent ar putea crește pensiile de anul viitor
Argumentul României a fost că procentul de 9,4%, prins în forma inițială a PNRR și în care ţara noastră trebuie să se încadreze până în 2070, va duce la sărăcirea populaţiei și că nu vor mai crește pensiile românilor. „Este foarte greu să menţii pe o perioadă de 50 de ani acest plafon, în condiţiile în care numai rata inflaţiei în 2022 a fost de 15%”, a explicat ministrul Marcel Boloș, pe atunci ministrul Fondurilor Europene.
Sursa: stiripesurse.ro, libertatea.ro stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan