Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Pensii 2024 | Pensionarea anticipată fără penalizare pentru cei care au lucrat în medii poluate, eliminată din noua lege a pensiilor

Bogdan Ilea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Pensii 2024 | Pensionarea anticipată fără penalizare pentru cei care au lucrat în medii poluate, eliminată din noua lege a pensiilor

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Noua lege a pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie, prevede schimbări pentru angajații care au lucrat în medii poluate. Aceștia nu vor mai putea ieși cu 2 ani mai devreme la pensie, deoarece pensionarea anticipată fără penalizare a fost eliminată din noua legislație.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Citește și: Pensii 2024 | Formula de calcul a pensiei diferită pentru persoanele cu studii superioare: Ce spune liderul Blocului Național Sindical

În Monitorul Oficial nr. 832 din data de 10 septembrie 2020 a fost publicată Legea 201/2020 care modifică art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

„Potrivit actului normativ, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați”, aceasta fiind prevederea care nu se mai aplică.

Citește și: Când intră pensiile pe card în martie 2024: Pensionarii vor primi banii cu o mică întârziere

Pentru a beneficia de reducerea cu 2 ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie, cei care au muncit în aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024, pe vechea lege a pensiilor.

În iunie 2023, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se alătură și cei din Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

Citește și: Recalculare pensii 2024: Posibile majorări de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici

Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate. De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate. Referitor la acele condiţii impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie. Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere faţă de vârsta standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă, dar beneficiază de o reducere datorită condiţiilor grele de muncă. Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”, a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată

Cezar Lancrajan

Published

on

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea