Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Posibile majorări de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recalculare pensii 2024: Posibile majorări de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici • Pensionarii ale căror pensii ar trebui să scadă

Sunt posibile majorările de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat.

Acum saltul de la 2000 la 3000 ar însemna încă o creștere cu 50 la sută. Dacă discutăm în valori absolute ar însemna o creștere cu 1000 de lei”, a explicat Doina Pârcălabu, potrivit Realitatea Plus.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Românii care vor primi în plus doar 1% la pensie după recalcularea pensiilor

Din nefericire, există și categorii de români care vor primi, în plus, la pensie, doar 1%. Depinde doar de criteriile pe care le îndeplinesc potrivit noi legi a pensiilor.

„Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Citește și: Pensii 2024 | Când începe RECALCULAREA PENSIILOR?

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată.

Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.!

Citește și: Normele de aplicare a legii pensiilor 2024, legea 360/2023, publicate de Ministerul Muncii. Legea implică RECALCULAREA pensiilor

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Ce se întâmplă cu pensionarii ale căror pensii ar trebui să scadă?

Sau chiar mai rău, există și categorii de români care nu vor primi niciun ban în plus. Mai exact, aproape două milioane din cei cinci milioane de pensionari vor rămâne cu aceeași pensie. Este vorba despre pensionarii ale căror pensii ar trebui să scadă, potrivit recalculării. Autoritățile din domeniu promit însă că pensiile acestora vor rămâne neatinse. Există totuși și un număr mic de români care vor pierde bani din pensie.

Trebuie să plecăm de la ceea ce înseamnă normele metodologice. Nu vreau acum să fac educație legislativă, doar informez că normele metodologice sunt acele documente, acte elaborate de ministere, care vin în urmă aprobării unei legi și publicării în Monitorul Oficial care, cu exemple, ne arată pașii de urmat și cum va fi implementată legea.

Citește și: Legea pensiilor 2024: Perioadele care nu se iau în calcul la stagiul minim de cotizare

Trebuie să înțelegem acest proces mare de recalculare împărțit în două etape. Marea recalculare care se face, așezarea pe contributivitate, așezarea pe tot ceea ce înseamnă punctele suplimentare, articol în lege care spune foarte clar că nicio pensie nu va scădea și că vor rămâne în plată cuantumurile aferente în cazul în care se întâmplă să fie vreo pensie care să nu ajungă la cuantumul care a fost calculat în spate prin intervenția altor legi.

La ce se referă acest articol? Normele metodologice sunt publicate în transparență decizională, culegem aceste informații de la toată lumea și se pot și modifica aceste norme până la aprobarea finală”, a afirmat Marius Budăi la Antena 3 CNN.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea