Pensii 2024 | Formula de calcul a pensiei diferită pentru persoanele cu studii superioare: Ce spune liderul Blocului Național Sindical
Pensii 2024 | Formula de calcul a pensiei diferită pentru persoanele cu studii superioare: Ce spune liderul Blocului Național Sindical
Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS) a explicat că potrivit noii legi a pensiilor, care va intra în vigoare din 1 septembrie, persoanele care au urmat studii superioare nu vor fi dezavantajate față de cei care au numai studii medii.
Citește și: Recalculare pensii 2024: Posibile majorări de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici
De altfel, punctele de stabilitate, noutatea din Legea 360/2023, se aplică tuturor persoanelor care au un stagiu de cotizare de peste 25 de ani.
”Nu sunt dezavantajați pe noua lege. Doar că formula de calcul este diferită. Cam toate pensiile vor beneficia de majorări pe noua lege. Până nu se implementează noul program informatic nu se știe cu cât va crește pensia”, ne-a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical.
Care ar fi dezavantajate din noua lege, ce prevede ca această perioadă să fie considerată perioadă asimilată stagiului de cotizare. Amintim că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, la femei și la bărbați, în timp ce stagiul complet este de 32 de ani, la femei, urmând ca acesta să crească treptat până la 35 de ani până în ianuarie 2030, respectiv de 35 de ani la bărbați.
Însă, potrivit art. 86 din Legea 360/2023, în cazul celor care au urmat studii superioare, punctajul lunar este de 0,25 puncte, dar numai în situația în care această perioadă nu se suprapune cu stagii de cotizare realizate în condițiile legii.
Astfel, cineva care a urmat studiile superioare va avea doar stagiu de cotizare, nu și contribuție, iar la ieșirea la pensie, contributivitatea celui cu studii medii, ca valoare, poate să fie mai mică decât a celui cu studii superioare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Profesorii din România, evaluați anual pe o platformă online: Veniturile dascălilor, suplimentate în funcție de performanță
Profesorii din România, evaluați anual pe o platformă online: Veniturile dascălilor, suplimentate în funcție de performanță Profesorii din România vor trece prin evaluări anuale, pe o platformă specială online. Aceasta va cuprinde analize ale performanței elevilor din clasele și evaluări de la colegi și directorul școlii. În funcție de ele, veniturile profesorilor vor fi suplimentate. […]