Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2024 | Actele luate în calcul la „mica recalculare” pensiilor, începută din 1 septembrie, pentru cei care au avut venituri nepermanente înainte de 2001

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2024 | Actele luate în calcul la „mica recalculare” pensiilor, începută din 1 septembrie, pentru cei care au avut venituri nepermanente înainte de 2001

În contextul în care foarte mulţi beneficiari de drepturi de pensie din judeţ s-au adresat săptămâna trecută Casei Judeţene de Pensii (CJP) Alba pentru a obţine informaţii cu privire la posibilitatea valorificării SPORURILOR/VENITURILOR NEPERMANENTE ȘI A VENITURILOR LUNARE BRUTE, conducerea instituţiei a organizat, vineri, o conferinţă de presă, pentru a prezenta mai multe detalii în acest sens.

Directorul executiv al CJP Alba, Cornelia Miclea, a explicat că, în conformitate cu prevederile art. 155, alin. 1 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acesteia, pensiile se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Citește și: Noutăți pensii 2024: De ce nu se ia în calcul vechimea în muncă şi de ce pensiile mici nu cresc după recalculare. Explicațiile Ministrului Muncii

Trei situaţii legate de valorificarea adeverinţelor

*Adeverințele emise anterior datei de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr.487/2021) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite doua condiţii:

1. îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut în anexa la Ordin şi

2. angajatorul a facut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

*Adeverințele eliberate dupa data de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

1. este respectat modelul prevăzut în anexa la Ordin

2. angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În cele două situaţii, drepturile recalculate se acordă începând cu data de 1.09.2024.

*Adeverinţele eliberate după data de 01.09.2024, data de la care a intrat în vigoare Legea nr. 360/2023, se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

1. este respectat modelul prevăzut în anexa 6 la lege

2. angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În această situaţie, drepturile de pensie vor fi recalculate și acordate cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Citește și: Noutăți pensii 2024: Neconcordanțe între taloanele pensionarilor și deciziile de recalculare. Anunțul Casei Naționale de Pensii

Determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001

La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat, a precizat Cornelia Miclea.

Ea a menţionat că venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, se dovedeşte prin adeverinţă, eliberată pe baza statelor de plată, de către angajatori, deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date.

În situaţiile în care pentru o anumită perioadă nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum şi sporurile cu caracter permanent care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de către angajatori, deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date.

Adeverinţele eliberate de angajatori, de către deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici, precum şi documentele necesare stabilirii şi/sau recalculării drepturilor de pensie, emise potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, se certifică prin ştampilă şi semnătură olografă a conducătorului entităţii sau a persoanei delegate în acest sens.

Angajatorii, deţinătorii legali de arhive, precum şi operatorii economici autorizaţi în vederea prestării de servicii arhivistice sunt direct răspunzatori, în condiţiile legii, de legalitatea, exactitatea şi corectitudinea datelor, elementelor şi informatiilor pe care le înscriu, în baza documentelor deţinute, în adeverinţele pe care le eliberează în vederea stabilirii, recalculării sau revizuirii drepturilor de pensie.

Adeverinţele, depuse în original la sediul Casei Judeţene de Pensii

În vederea recalculării dreptului de pensie, aceste adeverinţe trebuie depuse în original la sediul Casei Judeţene de Pensii.

“Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii este prima lege din sistemul public care recunoaște aceste drepturi pensionarilor, astfel încât să poată fi valorificate în calculul pensiei cu condiţia esenţială ca asupra acestor sporuri să se fi datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat”, a spus directorul executiv al CJP Alba.
Miclea a subliniat că pentru perioadele de după 31 martie 2001, nu este necesară prezentarea de adeverinţe cu aceste venituri brute, întrucât informaţiile sunt preluate din declaraţiile nominale de asigurare, precum şi din contractul de asigurare socială ori din declaraţia individuală de asigurare.

„Aceste informaţii se regăsesc în bazele de date ale Casei Judeţene de Pensii Alba şi cuprind elementele pe baza cărora se stabilesc: stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, punctajul lunar şi punctajul anual pentru asiguraţii sistemului public de pensii.

Citește și: Pensii 2024: Termenul până la care deciziile de recalculare se pot contesta. Explicații pentru pensionarii nemulțumiți

În situaţiile în care, pentru perioadele ulterioare datei de 31.03.2001, existenţa raporturilor de muncă sau de serviciu nu poate fi dovedită prin declaraţia nominală de asigurare, în vederea stabilirii stagiului de cotizare, a punctajului lunar şi a punctajului annual, pot fi valorificate şi alte acte doveditoare, întocmite în condiţiile legii”, a spus Cornelia Miclea.

În situaţiile în care, pentru anumite perioade, se constată erori în cuprinsul declaraţiei privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat şi/sau al declaraţiei nominale de asigurare, indiferent de cauzele producerii acestora, iar angajatorii sau entităţile asimilate angajatorilor, precum şi persoanele juridice sau fizice plătitoare de venituri se află în imposibilitatea de a întocmi şi depune declaraţie rectificativă în vederea stabilirii stagiului de cotizare, a punctajului lunar şi a punctajului annual, pot fi valorificate informaţiile din alte acte doveditoare, întocmite potrivit legii.

Obligaţia prezentării actelor doveditoare revine persoanei în cauză ori reprezentantului legal al acesteia

În situaţia în care există suspiciuni cu privire la legalitatea actelor doveditoare depuse la documentaţia pentru stabilirea/modificarea prestaţiilor de asigurări sociale şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, casele teritoriale de pensii şi/sau CNPP pot solicita, în scris sau prin poşta electronică, persoanei/pensionarului/angajatorului sau deţinătorului legal de arhivă sau operatorului economic, documente şi informaţii suplimentare.

Persoanele juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date necesare stabilirii drepturilor de asigurări sociale sunt obligate să transmită casei teritoriale de pensii şi/sau CNPP copii certificate pentru conformitate cu originalul ale actelor care au stat la baza emiterii documentelor respective.

Angajatorii, deţinătorii legali de arhivă sau operatorii economici autorizaţi au obligaţia de a răspunde în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării.

În această situaţie, termenul de soluţionare a cererii de stabilire/modificare a prestaţiilor de asigurări sociale şi/sau a altor drepturi prevăzute de legi speciale se prelungeşte corespunzător.

În cazul în care angajatorii, deţinătorii legali de arhivă sau operatorii economici autorizaţi infirmă realitatea datelor din documentul supus verificării sau nu transmit, în termenul prevăzut menţionat anterior, documentele care au stat la baza eliberării acestuia sau documentele transmise conţin date contradictorii sau neconcludente, la stabilirea/modificarea drepturilor, casa teritorială de pensii şi/sau CNPP nu va utiliza datele din documentele a căror realitate nu a fost confirmată sau, după caz, va proceda la revizuirea drepturilor, prin excluderea din calcul a datelor din respectivele documente.

În situaţia în care angajatorii, deţinătorii legali de arhivă sau operatorul economic autorizat transmit/transmite documentele solicitate cu depăşirea termenului, dar nu mai mult de 6 luni, decizia casei teritoriale de pensii se revizuieşte, în condiţiile legii.

Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu trebuie să prezinte adeverințe la casa de pensii, a spus Cornelia Miclea.

De asemenea, pensionarii care au câştigat în instanţa de judecată valorificarea adeverinţelor depuse nu vor mai primi o nouă decizie de recalculare, acestea fiind recalculate ca urmare a punerii în aplicare a sentinţelor, a precizat aceasta.

Menţiune: pentru situaţiile prevăzute la art. 139 alin. (3) din Legea nr. 360/2023, la determinarea punctajelor lunare, sumele reprezentând:

*formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

*premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

*recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

*al treisprezecelea salariu;

*formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;

*sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

*indemnizaţiile de muncă nenormată;

*alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări sociale

*se valorifică numai în situaţia dovedirii acestora prin adeverinţă întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege. (M.B.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea