Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2023: Cum să iei bani de pensie, dacă n-ai muncit nici măcar 15 ani?

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Pensii 2023: Cum să iei bani de pensie, dacă n-ai muncit nici măcar 15 ani?

Dacă nu ai nici măcar un stagiu minim de cotizare pe piața muncii, trebuie să știi că există posibilitatea de a ieși la pensie chiar și-n aceste condiții. Totuși, trebuie să scoți bani din buzunar pentru a cumpăra vechime în muncă.

Citește și: PENSII 2023| Cum poți afla vechimea în muncă și când pot ieși la pensie. PLATFORMĂ online, lansată de Casa de Pensii: Care sunt pașii de urmat

Conform unui proiect proaspăt lansat în transparență decizională de ministerul Muncii și Solidarității Sociale, românii care nu au suficienți ani petrecuți în câmpul muncii vor avea posibilitatea de a-și cumpăra vechime până la finele anului.

Ce ai de făcut dacă vrei pensie, dar nu ai prea fost la serviciu
Amintim că data limita actuală era finele lunii august, dar acum se va putea cumpăra vechime până pe 31 decembrie 2023.

„Persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii în care se încheie contractul cu Casa de Pensii. Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii”, transmite ministerul Muncii.

Citește și: PENSII 2023: Cine poate cumpăra vechimea în muncă, cât costă un an de vechime și ce documente sunt necesare

Atenție, unele perioade în care nu ai muncit efectiv, dar ai fost angajat, se iau în considerare ca fiind vechime în muncă. De exemplu, amintim aici perioada concediului de maternitate.

„Concediul de maternitate cuprinde concediul pentru sarcină și pe cel pentru lăuzie și poate avea până la 126 de zile calendaristice, conform Ordonanței de Urgență nr. 158/2005. Concediul pentru sarcină include 63 de zile înainte de naștere, iar cel de lăuzie, cel mult 63 de zile după naștere (minimul este de 42 de zile calendaristice), însă pot fi alese și alte perioade. Concediul de maternitate se plătește cu o indemnizație calculată ca 85% din baza de calcul și intră în calculul vechimii în muncă”, conform explicațiilor bundeangajat.olx.ro.

De asemenea, cursurile de pregătire profesională, dar și concediul de studii sau concediul de odihnă reprezintă perioade care se adaugă la vechimea efectivă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Programul Rabla pentru Electrocasnice nu se va mai ține în 2024: AFM nu mai are buget pentru o nouă sesiune de finanțare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Rabla pentru Electrocasnice nu se va mai ține în 2024: AFM nu mai are buget pentru o nouă sesiune de finanțare Programul „Rabla pentru Electrocasnice” nu se va mai desfășura în 2024, pentru faptul că Ministerul Mediului, Apel și Pădurilor nu a prioritizat acest program. „Politicile, strategiile de mediu și prioritizarea lansării programelor sunt […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea