Pensii 2023: Cât durează de la depunerea dosarului de pensie până la intrarea în posesie a primilor bani
Pensii 2023: Cât durează de la depunerea dosarului de pensie până la intrarea în posesie a primilor bani
De la depunerea dosarului de pensie pentru a intra în posesia primilor bani, poate exista un timp de așteptare de până la opt săptămâni.
Citește și: Cum poţi afla online ce VECHIME în MUNCĂ ai pentru pensie
Odată îndeplinite câteva criterii, cei care doresc să se pensioneze trebuie să depună dosarul la casa teritorială de pensii din vecinătatea locuinței lor. Acest dosar ar trebui să conțină, printre altele, și cererea de pensionare alături de carnetul de muncă. Trebuie prezentate toate documentele necesare pentru ca un pensionar să se poată încadra în categoria pe care acesta o dorește.
Totodată, pensiile se primesc de la data la care a fost înregistrată cererea pe care a depus-o vârstnicul, se arată în articolul 104, alin. 2, al Legii 263/2010 privind Stabilirea și Plata Pensiilor.
„(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condițiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii”, este menționat în lege.
Durată mare de timp
Conform datelor pe care le-au oferit reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice, timpul în care se rezolvă o cerere de pensionare este de 45 de zile. Există și cazuri în care acest timp se prelungește, din cauză că nu există multe persoane care să aibă în sarcină rezolvarea acestor dosare. În unele momente, este posibil ca un pensionar să aștepte și opt săptămâni până în momentul în care va intra în posesia primilor bani.
Citește și: Noutăți pensii 2023: Noua lege a pensiilor, trei variante de discuții. Exclus să ducă la scăderi
Cu toate că în lege este menționat faptul că „admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii”, beneficiarii nu primesc banii imediat. De asemenea, decizia care se ia la nivelul casei de pensii teritoriale se comunică în scris, iar termenul este de 5 zile de la emiterea decizie. Timpul în care poate fi contestată o decizie este de 30 din momentul în care aceasta a fost transmisă.
La momentul actual, vârstnicii pot ieși la pensie dacă au un cumul de minim 15 ani de cotizare, iar dacă nu, cei care doresc să își achiziționeze ani de vechime o mai pot face până la sfârșitul lunii august, anul 2023.
Vârsta la care un bărbat poate ieși la pensie, în România, este de 65 de ani, iar femeile la vârsta de 63 de ani. Perioada maximă de cotizare este de 35 de ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun