Rămâi conectat

Actualitate

Pensie de invaliditate 2022: Noi criterii pentru stabilirea gradului de invaliditate ar putea fi adoptate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensie de invaliditate 2022: Noi criterii pentru stabilirea gradului de invaliditate ar putea fi adoptate

Un proiect de lege inițiat de către Ministerul Muncii aduce modificări normelor de diagnostic clinic, diagnosticat funcțional și de evaluare a capacității de muncă, a fost pus în transparență decizională.

„Criteriile de evaluare a deficienței funcționale și a incapacității adaptative, determinate de afectări variate ale funcțiilor și structurilor organismului, constituie un sistem de referință standardizat, structurat într-un mod care să ofere medicilor experți ai asigurărilor sociale o modalitate obiectivă și reproductibilă de analiză a cazurilor. (…) Evaluarea pacientului conform noilor criterii aduce un plus de viziune medicală, în sensul eliminării cât mai mult posibil a subiectivității și reducerii baremelor medicale impuse, lăsând o mai mare libertate judecății medicale și evaluării persoanei, respectiv a tuturor afecțiunilor prezentate de către acesta”, se spune în documentul emis de Ministerul Muncii.

Elit - Gustul Desăvârșit
Ce înseamnă gradele I, II și III de invaliditate

Invaliditatea este o noțiune medico-juridică care exprimă statutul particular al unei persoane asigurate în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, care beneficiază de drepturi conform legii. Invaliditatea este cuantificată în raport cu posibilitatea desfășurării activităților legate de viață profesională și/sau cotidiană, astfel:

1. invaliditate de gradul I, înseamnă pierderea totală a capacității de muncă, cât și a capacității de autoservire, necesitând asistență permanentă din partea altei persoane;

2. invaliditate de gradul II, înseamnă pierderea totală a capacității de muncă, dar cu conservarea capacității de autoservire;

3. invaliditate de gradul III, înseamnă pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, acest statut fiind compatibil cu prestarea unei activități profesionale cu program redus și in conditii adecvate de solicitare.

Gradele de deficiențe funcționale

Fără deficiență funcțională

Fără limitarea activităților. Pot fi efectuate activități profesionale organizate, zilnice,cu implicare în toate aspectele muncii, cu finalizarea acestora, independent și în grup, corespunzătoare lucrului cu normă întreagă.

Fără restricții de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament și de investigare a unor posibile recidive. Pot fi necesare servicii de educație și formare, consiliere vocațională și de angajare în muncă.

Deficiență funcțională ușoară

Fără limitare sau limitarea ușoară a activităților. Pot fi efectuate activități profesionale organizate, zilnice,cu implicare în toate aspectele muncii, cu finalizarea acestora, independent și în grup, corespunzătoare lucrului cu normă întreagă.

Fără restricții de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament și prevenirea unor posibile complicații și recidive. Pot fi necesare servicii de educație și formare, consiliere vocațională și de angajare în muncă.

Deficiență funcțională medie

Limitarea moderată a activităților fizice. Pot fi efectuate activități profesionale organizate, zilnice, cu implicare în unele aspectele ale muncii, cu finalizarea acestora, independent și în grup, cu jumătate de normă, dacă acestea presupun solicitări energetice medii și dacă se desfășoară în mediu fără noxe, și în condiții corespunzătoare de microclimat. În unele cazuri activitatea profesională se poate desfășura doar în condiții speciale în funcție de natură afectării și tipul de raport de muncă.

Fără restricții sau restricții ușoare de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament curativ și recuperator. Pot fi necesare servicii de educație și formare, de consiliere vocațională și de angajare în muncă.

Deficiență funcțională accentuată

Limitarea moderată/severă a activităților. Pot fi efectuate activități fizice ușoare/sedentare. În general nu pot fi efectuate activități profesionale; este păstrată capacitatea de autoservire. În unele cazuri activitatea profesională se poate desfășura doar în condiții speciale în funcție de natură afectării și tipul de raport de muncă.

Restricții moderate de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament curativ și al complicațiilor, servicii de îngrijire și reabilitare pe termen lung. Pot fi necesare și unele servicii generale de suport social.

Deficiență funcțională gravă

Limitarea severă/completă a activităților: capacitate de muncă și capacitate de autoservire pierdute.

Restricții complete de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament, eventual furnizarea de tehnologii ajutătoare și a altor echipamente adaptate. Pot fi necesare servicii de asistență socială pentru activitățile instrumentale ale vieții cotidiene, eventual de îngrijire personală pentru activitățile de baza.

Relația deficiență funcțională-incapacitate adaptativă-capacitate de muncă/ autoservire și gradele de invaliditate corespunzătoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Angajări în armata 2022. MApN recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist

Unirea Ziarul

Publicat

în

Angajări în armata 2022. MApN recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist

*În județul Alba sunt 3 locuri la Sebeș și 3 posturi la Alba Iulia *Circa 170 de posturi în județele din împrejurimile Albei

Ministerul Apărării Naționale recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist, din care 774 de posturi sunt prevăzute a fi încadrate prin repartizarea candidaților selecționați și declarați „Nerepartizat” în seria anterioară.

Practic, doar 921 de posturi dintre cele 1.695 de locuri anunțate sunt vacante, iar candidații pot concura fiecare pentru un singur post, nu pentru toate, ultima zi de înscriere fiind 24 octombrie, în ajunul „Zilei Armatei României”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dintre acestea, 3 locuri sunt în specializarea Poliție militară, la Centrul de Logistică Medicală și Depozit Sanitar Nord Sebeș, iar 3 posturi sunt la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia. În schimb, în județele limitrofe Albei sunt aproximativ 170 de locuri: Cluj – peste 100, Arad – 22, Hunedoara – 20, Sibiu – 18, Mureș – 8 etc.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul stabil în țară, să fie majori, să fi absolvit cel puțin 10 clase liceale și să aibă cel mult 45 de ani împliniţi la data finalizării programului de instruire.  Numai pentru arma Auto şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma Geniu candidații trebuie să posede și permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C. Cei interesați trebuie să se adreseze Biroului Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Alba, situat pe str. Regina Maria nr. 6, în apropierea Tribunalului Alba, pentru a afla oferta completă, detalii și înscriere.

Selecția candidaților a început luni, 26 septembrie, și se va încheia pe 11 noiembrie. Aceasta constă în următoarele probe eliminatorii: evaluare psihologică, probe fizice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) și interviul de evaluare finală. Examinarea medicală va avea loc între 3 octombrie – 15 noiembrie, iar termenul de întocmire sau actualizare a dosarelor de candidat este 25 noiembrie. Repartizarea candidaților pe unități militare, arme, servicii și specialități militare va avea loc în 7 și 8 decembrie.

Prezentarea candidaților fără stagiu militar în centrele de instrucție se va face pe 9 ianuarie 2023 , iar a celor cu stagiu militar, în data de 6 februarie 2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Fără dosare cu şină în instituțiile publice: Proiectul a ajuns la votul final din Camera Deputaților

Culda Ionică

Publicat

în

Fără dosare cu şină în instituțiile publice: Proiectul a ajuns la votul final din Camera Deputaților

Instituțiile publice din România nu vor mai putea solicita dosar cu șină sau orice obiect de papetărie în vederea furnizării unui serviciu public conform unui amendament adoptat de Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților, potrivit ziare.com

Președintele Comisie, Simona Oprescu de la PSD și deputatul PNL George Tuță au fost inițiatori acestui amendament care urmează să intre la votul final în Camera Deputaților.

Elit - Gustul Desăvârșit

​Prevederile proiectului de lege, care cuprinde acest amendament, se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice. ​De asemenea, ​instituţiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate, arată un comunicat.

”Finalitatea proiectului de lege constă în eliminarea, din aproape în aproape, a tuturor acelor elemente de birocraţie care stau în calea eficientizării administrative”, a declarat deputatul PNL George Tuţă.

Actualul amendament aprobat face parte din dezbaterea parlamentară pe marginea ”Legii privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale”, iniţiată de deputatul Sebastian Burduja, prezent marţi, 4 octombrie, la lucrările comisiei de Administraţie pentru a susţine eforturile de debirocratizare.

Sursă: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

E JALE. Din 2023 TAXELE și IMPOZITELE locale se majorează cu 50%

Culda Ionică

Publicat

în

E JALE. Din 2023 TAXELE și IMPOZITELE locale se majorează cu 50%

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că decizia de majorare cu 50% a taxelor și impozitelor locale a fost luată în coaliția de guvernare, scrie News.ro

„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului.

Elit - Gustul Desăvârșit

De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a explicat Nicolae Ciucă, miercuri la Alba Iulia, întrebat despre amendamentul respectiv.

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a precizat că senatorii social-democraţi şi liberali au depus un amendament la ordonanţa 16/2022, care prevede o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

„Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a declarat Adrian Câciu.

Chestiona cu cât ar putea fi majorate impozitele, ministrul PSD a explicat că este neapărat nevoie ca acestea să fie crescute, findcă în grila aprobată în anul 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

„Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale.

Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică”, a conchis ministrul Finanţelor.

Sursă: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea