Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensia minimă socială va crește de la 1.100 lei la 2.000-3.000 lei. Peste 300.000 de români încasează lunar sub 500 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensia minimă socială va crește de la 1.100 lei la 2.000-3.000 lei. Peste 300.000 de români încasează lunar sub 500 de lei

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor, a declarat că Guvernul va decide dacă majorează pensia minimă de la 1.100 lei la 2.000 de lei, într-o primă etapă.

„Suma de 1.100 de lei este nivelul pensiei minime sociale spune foarte mult despre standardul de locuire şi de viaţă al acestor oameni. Vă mai dau alte exemple, sunt 880.000 de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de pensii, indemnizaţii care nu permit un standard de viaţă care să le asigure o integrare socială decentă. Este înspăimântător. 1.188.000 de români beneficiază de pachetele alimentare”, a declarat Marcel Boloș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a adăugat că la nivelul coaliţiei de guvernare s-ar putea discuta despre majorarea plafonului de venit.

„Am încercat ca în funcţie de plafonul de venit, să vedem cum se derulează mecanismul, să stabilim într-o primă etapă 2.000 de lei, dar probabil că după ce vom mai vedea cum se derulează mecanismul este posibil, dacă va aproba coaliţia şi se vor mai purta discuţii în acest sens, ca acest plafon de venit să se actualizeze. Analizăm în mod serios ca plafonul de venit să îl actualizăm. Avem un scenariu care merge până în 3.000 de lei. dar aş vrea mecanismul să îl vedem la prima tranşă. Am discutat cu Comisia Europeană, în mecanismul de derulare şi implementare ei intervin doar dacă prevederile regulamentului Comisiei Europene sunt puse în discuţie. Este în momentul de faţă o decizie a Guvernului”, a subliniat Marcel Boloş.

Pensia minimă socială garantată, numită și indemnizație socială pentru pensionari, a fost instituită de Guvernul României pentru prima dată la 1 aprilie 2009, având atunci un cuantum de 300 de lei, iar de la 1 octombrie 2009 aceasta a devenit la 350 de lei. De la 1 ianuarie 2023, valoarea acesteia a fost crescută la 1.125 de lei.

Conform datelor publicate de CNPP, în luna decembrie, 1,028 milioane de persoane au primit indemnizații sociale cuprinse între 235 și 434 lei, și doar 117.016 sunt foști agricultori.

Un număr de 4.787.920 pensionari era înregistrat în decembrie 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.739 lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia, 1,31 milioane de români încasează lunar sub 1.000 de lei, cei mai mulți – 335.823 de persoane – primind în luna decembrie sub 500 de lei.

Indemnizația socială a fost majorată la 1.125 lei de la 1 ianuarie

Ordonanța 168 publicată în MO la data de 9 decembrie 2022 prevede majorarea indemnizației sociale pentru pensionari de la 1 ianuarie 2023 la 1.125 de lei.

„Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2023, indemnizația socială pentru pensionari este de 1.125 lei”, se arată în art IX al ordonanței.

Ajutoare pentru pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 lei

Același act normativ prevede și acordarea unor ajutoare pensionarilor cu venituri mai mici de 2.000 de lei sau 3.000 de lei după cum urmează:

În anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 lei, astfel:

a) în cuantum de 1.000 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;

b) în cuantum de 800 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;

c) în cuantum de 600 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

(2) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) se plătește în două tranșe, în lunile ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023, astfel:

a) în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;

b) în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;

c) în cuantum de 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

(3) Prin sintagma venituri lunare prevăzută la alin. (1) și (2) se înțelege:

a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023;

b) venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023;

c) venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu excepția veniturilor din indemnizațiile acordate persoanelor prevăzute la art. 4 alin. (2) și art. 18 alin. (1) lit. c) din Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, și a veniturilor din drepturile acordate persoanelor prevăzute de Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cu modificările și completările ulterioare, și plătite în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023, prin casele teritoriale de pensii/casele sectoriale de pensii;

d) venituri din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009, cu modificările și completările ulterioare;

e) venituri din salarii și asimilate salariilor, astfel cum sunt definite la art. 76 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate“, al cărei termen de depunere, conform art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar.

(4) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) se acordă în situația în care veniturile cumulate prevăzute la alin. (3) și realizate de aceeași persoană sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, 2.000 lei și, respectiv, 3.000 lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| INCENDIU în Alba Iulia: ARDE acoperișul unei case. Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în Alba Iulia: ARDE acoperișul unei case. Intervin pompierii

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Alba Iulia, Strada Gheorghe Doja.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de autorități, ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperisul unei case.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pompierii au intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă, de pe strada Livezii. De asemenea, jandarmii au asigurat perimetrul din apropierea acestui eveniment. La locul incidentului a fost prezentă și o mașină de intervenție SDE.

Incendiul se manifestă la acoperișul unei locuințe, pe aproximativ 20mp.

Forțele prezente la locul incendiului la momentul actual lucrează pentru localizarea acestuia.

UPDATE 22.20: Incendiul a fost lichidat, potrivit informațiilor puse la dispoziție de autorități.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Extinderea Centrului de consiliere si sprijin pentru părinţi si copii „Sfânta Maria”, din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Extinderea Centrului de consiliere si sprijin pentru părinţi si copii „Sfânta Maria”, din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Pe masa consilierilor locali din Municipiul Alba Iulia se află, în cadrul ședinței din data de 7 februarie, un proiect de hotărâre pentru extindere pe verticală a unei clădiri din oraș, pentru amenajarea unui centru pentru persoane vulnerabile.

Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia a identificat nevoia a peste 42 de copii aflaţi cu vârste între 14-18 ani, analizand familii cu nevoi materiale şi financiare, în cadrul cărora riscul de separare a copilului creşte, precum şi riscul de abandon şcolar şi chiar de a nu fii înscrişi în sistemul naţional de învăţământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Având în vedere că la nivelul municipiului Alba Iulia, nu există alte centre de zi de natură publică sau privată, sau de tip ONG care să acopere nevoia actuală faţă de această categorie de vârstă, susţinem că serviciile noastre se pot raporta în rândul beneficiarilor de pe întreaga comunitate a municipiului.

Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia a identificat şi soluţia de satisfacere a acestei nevoi, astfel, în cadrul ”Componentei 13 – Reforme sociale”, respectiv prin Investiţia II: „Crearea unei reţele de centre de zi pentru copiii expuşi riscului de a fi separaţi de familie”, se va depune o cerere de finanţare pentru înfiinţarea şi construcţia unui Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi şi dotarea acestuia pentru o bună funcţionalitate, cu o valoare maximă eligibilă de 484.000 Euro iară TVA, cu respectarea cerinţelor din ghidul specific.

Pentru imbunatatirea situaţiei, se propune extinderea pe verticala a clădirii unde la parter funcţionează Centrul de consiliere si sprijin pentru părinţii si copii „Sfanta Maria” prin adaugarea unui etaj peste parterul existent, cu o suprafaţa construita de 359.10 mp, cu scopul amenajării unui centru pentru persoane vulnerabile.

Funcţiunile existente la nivelul parterului se vor păstră, cu excepţia zonei in care sunt amenajate cabinetele medicale, aceasta zona fiind înlocuita cu casa scării pentru acces la etaj – incapere unde se va amplasa atat o scara de acces la etaj cat si un lift pentru accesul persoanelor cu dizabilitati.

La etaj se vor amenaja o sala de sport, o sala de mese cu chicineta, un birou de consiliere psihologica, un birou personal, o biblioteca – sala de lectura, o sala de activitati si grupuri sanitare pe sexe. Tot aici se va amenaja o a doua zona de grupuri sanitare pentru personalul centrului si o zona tehnica.

Finisajele exterioare se vor realiza astfel: la nivelul pereţilor exteriori de la etaj se va monta un termosistem cu grosimea totala de 30 cm din vata minerala – 20 cm in grosimea structurii metaice si 10 cm la exterior, care se va finisa cu tencuieli decorative de exterior, montate peste o placa OSB. Aceleaşi tencuieli decorative se vor aplica si la nivelul parterului. Acoperişul va fi tip terasa, pe structura metalica.

Valoarea totala a investiţiei, inclusiv TVA: 2.789.485,04 lei, din care C+M – 1.760.299,17 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Îţi arăt eu ţie viol!” PEDEAPSA primită de un bărbat din Alba care și-a amenințat vecinii: „Îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

„Îţi arăt eu ţie viol!” PEDEAPSA primită de un bărbat din Alba care și-a amenințat vecinii: „Îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui”

Un bărbat s-a ales cu o amendă penală de aproape 5.000 de lei, din partea Judecătoriei Alba Iulia, după ce a amenințat o femeie și pe soțul acesteia, spunând că „soțul ei nu va prinde pensia” și „îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui, îi va viola familia”.

La data de 21 mai 2020 inculpatul a ameninţat-o pe femeie spunându-i că „soțul ei nu va prinde pensia”, iar ulterior l-a ameninţat pe bărbat spunându-i că „îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui, îi va viola familia” şi în data de 07 iulie 2020, în jurul orei 18.00, inculpatul a ameninţat-o pe femeie spunându-i „îţi arăt eu ţie viol”, ameninţări prin care le-a provocat persoanelor vătămate o stare de temere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din declaraţia femeii reiese faptul că deasupra locuinţei sale locuia la data faptelor inculpatul, în prezent acesta fiind evacuat din acel imobil, între aceştia existând mai multe neînţelegeri, pe fondul împrejurării că inculpatul le-a adresat şi în trecut cuvinte şi expresii jignitoare, fără niciun motiv.

Persoana vătămată a relatat că în data de 21.05.2020, in jurul orei 17.30, a intrat în scara blocului, însoţită fiind de fiul său, în vârstă de 9 ani, iar inculpatul, fiind sub influența alcoolului, i-a adresat cuvinte şi expresii jignitoare și a ameninţat-o spunându-i că soțul ei nu va prinde pensia.

Totodată, din declaraţia persoanei vătămate rezultă că în data de 07.07.2020, în jurul orei 18.00, în timp ce se deplasa în scara blocului, inculpatul a ameninţat-o spunându-i „îţi arăt eu ţie viol. Femeia a precizat că expresiile adresate de inculpat i-au provocat o stare de temere.

Din declaraţia bărbatului rezultă faptul că se află în stare conflictuală cu vecinul său de mai mulţi ani, iar în data de 21.05.2020, în jurul orei 17.30, a fost sunat de către soţia sa, care i-a spus că a avut unele probleme cu inculpatul, la acea vreme vecin al persoanelor vătămate.

În momentul în care persoana vătămată a ajuns l-a întâlnit pe inculpat, care se afla sub influenţa băuturilor şi care l-a ameninţat spunându-i că îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui, îi va viola familia, ameninţări care i-au creat persoanei vătămate o stare de temere.

Din declarația unei martorei rezultă faptul că are cunoștință despre faptul că inculpatul se află în situație conflictuală cu părinții martorei, iar în luna mai 2020 mama ei i-a comunicat telefonic că inculpatul a amenințat-o că dacă o prinde o va viola.

De asemenea, martora a precizat că inculpatul l-a amenințat pe tatăl ei, acestuia din urmă fiindu-i teamă că inculpatul le-ar putea face vreun rău membrilor familiei sale.

„În baza art. 206 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., art. 41 alin. 1 Cod penal şi art. 43 alin. 5 Cod penal raportat la art. 61 alin. 4 lit. b) C.pen., cu referire la art. 396 alin. 1 şi 2 C.proc.pen. condamnă pe inculpat, cu antecedente penale, la pedeapsa amenzii în cuantum de 4.800 lei stabilită prin înmulţirea unui număr de 240 zile amendă cu suma de 20 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de amenințare, în dauna persoanelor vătămate”, se arată în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea