Pensia din străinătate: Ce trebuie să știe românii care au lucrat în mai multe țări UE
Pensia din străinătate: Toți românii care au lucrat cel puțin într-un alt stat al Uniunii Europene trebuie să știe anumite lucruri despre pensia pe care o vor încasa. Legea este valabilă și pentru cei care au lucrat în mai multe țări.
Potrivit adevarul.ro, dacă ați lucrat în unul sau mai multe state din Uniune, puteți încasa pensie de la toate statele membre.
Atenție! Trebuie să fiţi conştienţi de faptul că în ţările UE sunt vârste de pensionare diferite, şi puteţi primi pensia doar dacă aveţi vârsta legală de pensionare din ţara respectivă.
În unele ţări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare. În acest sens, casa de pensii trebuie să cumuleze toate perioadele în care aţi lucrat în alte ţări ale Uniunii.
Cuantumul la nivel european se realizează prin calculul pensiei pe care ar trebui să o aveţi, în funcţie de cât aţi lucrat în orice ţară a UE. Astfel, se adună perioadele în care aţi lucrat în toate ţările din UE şi stabileşte pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuţiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata, potrivit adevărul.ro.
Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din ţara respectivă. Aceasta se numeşte „ prestaţie pro-rata”.
Dacă îndepliniţi criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită ţară, casa de pensie calculează şi pensia naţională, cunoscută drept „ prestaţie autonomă”.
Autoritatea naţională compară apoi cele două prestaţii şi vă oferă prestaţia care are valoarea mai mare în ţara respectivă.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economia României, realitate dură: Statul cheltuie mult mai mult decât încasează. Cifre oficiale
Economia României, realitate dură: Statul cheltuie mult mai mult decât încasează. Cifre oficiale Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,28% din PIB faţă de deficitul de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,04% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2024, […]
Vouchere pentru alimente 2025 | Cardurile sociale, alimentate cu prima transă de 125 lei, în prima lună de vară. Beneficiari
Vouchere pentru alimente 2025 | Cardurile sociale, alimentate cu prima transă de 125 lei, în prima lună de vară. Beneficiari Vouchere pentru alimente 2025. Programul „Sprijin pentru România” continua și în 2025, prin oferirea de vouchere pentru alimente și mese calde persoanelor aflate în dificultate. Voucherele vor fi distribuite electronic, iar în acest an, beneficiarii […]
Dragoș Damian, despre adevărata criză economică din România: Toți se feresc de muncă ca dracul de tămâie. 25% dintre tinerii români stau acasă pe salariile părinților și pensiile bunicilor
Dragoș Damian, despre adevărata criză economică din România: Toți se feresc de muncă ca dracul de tămâie. 25% dintre tinerii români stau acasă pe salariile părinților și pensiile bunicilor Dragoș Damian vorbește într-o postare recentă în mediul despre adevărata criză economică din România. 25% dintre tinerii români stau acasă pe salariile părinților și pensiile bunicilor, […]