Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Pensia de urmaș: Cum se acordă și ce ajutor vor putea primi cei care nu optează pentru ea potrivit proiectului noii legi a pensiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Și pensia de urmaș se regăsește, cum este firesc, în proiectul noii legi a pensiilor, care se află acum în dezbatere la Ministerul Muncii. În mare, reglementarea actuală nu se va modifica. Găsim aceiași beneficiari și aproape aceleași condiții de acordare, dar e prevăzut un ajutor pentru cei care nu vor opta pentru această pensie, precum și cuantumul pensiei minime pentru beneficiarii pensii de urmaș.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii este momentan doar în dezbatere, trebuind să treacă prin Parlament pentru a ajunge apoi pe mașa șefului statului, pentru aprobare. Timp suficient pentru tot parcursul legislativ, pentru că noua lege e programată să se aplice din septembrie 2021.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Cadrul în care se acordă pensia de urmaș va rămâne, în mare, același cu cel în care se acordă momentan, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Noua lege prevede însă că soțul supraviețuitor care nu va opta pentru pensia de urmaș va putea beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar, dacă îndeplinește următoarele condiții la data solicitării ajutorului:

  • a realizat stagiul complet de cotizare, conform viitoarei legi;
  • a împlinit vârsta standard de pensionare, așa cum va fi reglementat de viitoarea lege;
  • nu s-a recăsătorit;
  • durata căsătoriei a fost de cel puţin zece ani.

Ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor va însemna 25% din pensia susținătorului decedat, care se va acorda, așa cum spuneam mai sus, în plus față de cuantumul pensiei.

Beneficiarii vor rămâne aceiași

Soțul supraviețuitor va avea dreptul la pensie de urmaș, potrivit proiectului noii legi, pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Exact cum se întâmplă și acum. Și cei care au fost căsătoriți între zece și 15 ani vor beneficia de această pensie, dar ea se va diminua cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Situațiile aparte, în care pensia de urmaș se acordă și pentru mai puțini ani de căsătorie, vor rămâne aceleași: dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă/boală profesională (dar se va elimina referirea din legea actuală la celelalte venituri ale beneficiarului pensiei de urmaș), dacă soțul supraviețuitor este încadrat cu invaliditate de gradul I sau II.

În afară de soțul supraviețuitor, la pensia de urmaș vor mai avea dreptul copiii celui decedat, așa cum se întâmplă și pe actuala lege. Copiii vor avea dreptul la această pensie până la 16 ani, dar, dacă își continuă studiile, până la cel mult 26 de ani, iar pentru cei cu invaliditate (de orice grad), se va acorda pe toată perioada invalidității (dacă s-a ivit într-una dintre perioadele menționate anterior).

Modul de stabilire a pensiei de urmaș

Nici aici nu vor fi schimbări, dacă proiectul de lege nu va fi modificat pe parcurs, firește. Astfel, pensia de urmaș se va stabili, după caz, din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat sau din pensia de invaliditate gradul I aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Cuantumul pensiei de urmaș se va stabili procentual, din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei pentru limita de vârstă/de invaliditate, în funcție de numărul urmașilor îndreptății:

  • 50% – pentru un singur urmaș;
  • 75% – pentru doi urmași;
  • 100% – pentru trei sau mai mulți urmași.

Însă în proiectul de lege se prevede și care va fi cuantumul pensiei minime pentru beneficiarii pensiei de urmaș. „(…) beneficiarii de pensie de urmaș au dreptul la pensia minimă calculată în procent de 30% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte”, scrie în proiect.

În fine, să menționăm că și în cazul pensiilor de urmaș care sunt acordate la momentul când această lege va intra în vigoare se vor face rectificări pe noua lege.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea