Pensia anticipată 2025: Când pot ieși femeile la pensie pe noua lege a pensiilor
Pensia anticipată 2025: Când pot ieși femeile la pensie pe noua lege a pensiilor. Cât este stagiul de cotizare complet
Noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare în septembrie 2024, aduce condiţii mult mai avantajoase pentru sute de mii de românce. Este vorba despre femeile născute în 1967, anul în care a fost dat “Decretul” care interzicea avorturile în România.
Femeile care doresc să iasă la pensie anticipat în viitorul apropiat o pot face în 2025 având un avantaj extraordinar. Mai exact, acestea pot scădea cinci ani din totalul necesar pentru a se pensiona.
În 1966, Decretul 770 interzicea româncelor să facă avort, motiv pentru care imediat după acest an s-a înregistrat o explozie de naşteri în România.
Un an mai târziu, peste 520.000 de copii s-au născut, un număr dublu faţă de anii precedenţi. Dintre aceştia, peste 210.000 au fost fetiţe, ceea ce înseamnă că acum 212.199 de femei beneficiază de noua lege a pensiilor.
Aceasta permite femeilor născute în 1967 să iasă la pensie chiar şi cu cinci ani mai devreme decât vârsta obişnuită, 63 de ani. Există, însă, o condiţie pusă de autorităţi: să aibă un stagiu complet de cotizare, adică să fi muncit deja 35 de ani. Astfel, acestea pot cere pensionarea începând cu august 2025.
De asemenea, româncele care au născut copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de o altă reducere a vârstei la care ies la pensie.
Practic, pentru fiecare copil se scad şase luni, până la maximum 3 ani şi şase luni. Această lege se aplică şi pentru mamele care au adoptat şi crescut copii timp de cel puţin 13 ani.
Dacă acum femeile pot ieşi la pensie la 63 de ani, în 2035 situaţia va fi cu totul alta.
Mai exact, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Aceasta va creşte treptat în următorii ani, anunţă oficialii. Cât despre stagiul minim de cotizare, acesta este de 15 ani, în timp ce cel complet este de 35 de ani.
Documentele necesare pentru solicitarea pensiei anticiapte 2025 în cazul femeilor:
– carnetul de muncă.
– acte de stare civilă.
– adeverințe privind vechimea în muncă și condițiile speciale de muncă.
– acte ce dovedesc contribuțiile sociale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Marea privatizare din anii ’90: O treime din populația de atunci a devenit acționară. Cum poți afla dacă mai ai dividende și unde le poți încasa
Marea privatizare din anii ’90: O treime din populația de atunci a devenit acționară. Cum poți afla dacă mai ai dividende și unde le poți încasa În România, singura instituție care poate clarifica ce acțiuni deține fiecare român, unde și cât au de încasat din dividende, este Depozitarul Central, cu sediul în București, Bilevardul Carol […]
CODUL RUTIER 2025: Modificarea regulamentului de aplicare pune capăt interpretărilor legislative legate de intersecțiile cu SENS GIRATORIU
CODUL RUTIER 2025: Modificarea regulamentului de aplicare pune capăt interpretărilor legislative legate de intersecțiile cu SENS GIRATORIU Printr-o Hotărâre de Guvern, apărută recent, a fost modificat, regulamentul de aplicare a Codului Rutier. O modificare importantă este cea legată de sensurile giratorii din intersecții. Definirea intersecției cu sens giratoriu și stabilirea regulilor de circulație, pun capăt […]
Datoriile CNAS blochează întregul lanț farmaceutic. Bolnavii cronici, puși pe drumuri, din lipsa medicamentelor vitale
Datoriile CNAS blochează întregul lanț farmaceutic. Bolnavii cronici, puși pe drumuri, din lipsa medicamentelor vitale Datoriile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pun bolnavii cronici: cardiacii, diabeticii, pacienții oncologici, în situația neplăcută de a lua la rând farmaciile, în căutarea tratamentelor vitale. CNAS a plătit doar 20% din datoriile pentru medicamentele compensate, iar întârzierile […]