Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Penitenciarul Aiud, din nou în prim-plan

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

  • Un deţinut reclamă că şi-a investit banii în patrimoniul instituţiei fără să fie recompensat cu „evidenţieri”
    • Reclamaţia primită (prin intermediari) de la deţinutul Lungu Cosmin Corneliu, la jumătatea lunii ianuarie 2012, prin care acesta invocă presupuse abuzuri consumate în Penitenciarul Aiud

        „Mă numesc Lungu Cosmin Corneliu, născut la 5 decembrie 1976. Momentan mă aflu la Penitenciarul Aiud pentru ispăşirea unei pedepse. Ceea ce m-a determinat a vă trimite aceste rânduri este dorinţa de a vă relata problemele şi abuzurile făcute asupra mea şi a mai multor altor deţinuţi din acest penitenciar de către cadrele acestei unităţi. Cadrele din această unitate ne ademenesc ca apoi să cădem în capcanele lor. În ceea ce mă priveşte, mi s-au promis unele recompense, prin evidenţiere, dacă ajut la înfrumuseţarea secţiilor 1 şi 3. Am cumpărat pe banii mei mochetă, tablouri, ghivece cu flori, vopsea lavabilă, ustensile de reparat şi zugrăvit iar când am cerut recompensele promise au început repercusiunile: mutatul din camerele reparate, tratamentele inumane, ţinut singur în cameră fără voia mea de 3 luni de zile. Am început să am tulburări de comportament, din aceste tratamente de tortură psihică aplicate atât de cei doi şefi de la secţia 1 d-na Nazare, secţia 3 d-l Mărginean Filon, cât şi a d-lui Suhoverschi, şef SAR.
    La toate cele relatate de mine am martori pe: Macovei Mihai, Horvath Romeo, Nicula Marcel, Boroş Adrian cât şi alţii care sunt victimele aceloraşi tratamente abuzive aplicate de către angajaţii acestui penitenciar.
    Am făcut mai multe plângeri la ANP, însă fără vreun răspuns deoarece naşul dlui director de Penitenciar – Nazare este dl. director de la ANP – dl. Băla. De asemenea am făcut plângeri şi la Ministerul Justiţiei cât şi la Preşedinţie însă nu am primit niciun răspuns deoarece cred că au fost sustrase din corespondenţă.
    Menţionez că unele dintre percheziţiile efectuate în prezenţa d-lui şef SAR Suhoverschi s-au desfăşurat fără a mi se permite şi mie să asist, aşa încât mi s-au pus în seama mea anumite lucruri care nu îmi aparţin, percheziţia efectuându-se în timpul mesei de prânz.
    Pentru toate cele relatate îmi asum răspunderea şi vă rog insistent pe dvs. să ne sprijiniţi în demersul nostru de a fi trataţi ca oameni şi de a se respecta regulamentul şi legile acestei ţări. (…)
    Cu stimă, Lungu Cosmin Corneliu”
    N.R. Am primit scrisoarea deţinutului Lungu Cosmin Corneliu prin intermediul unui aparţinător, care ne-a expediat-o, prin poştă, dintr-un judeţ vecin cu Alba. Tot aparţinătorul ne-a comunicat că Lungu Cosmin a ispăşit o bună parte dintr-o pedeapsă primită pentru înşelăciune. Cu toate că Lungu Cosmin a fost condamnat de instanţele româneşti şi a ispăşit o mare parte din pedeapsă, procesul lui pe condamnarea iniţială continuă, prin avocaţi, la CEDO.

  • Răspunsul oficial al comisarului şef Nazare Valentin, directorul Penitenciarului Aiud
    „Referitor la scrisoarea persoanei private de libertate Lungu Cosmin Corneliu înaintată Penitenciarului Aiud prin e-mail, vă comunicăm următoarele:
    În conformitate cu drepturile de care beneficiază orice persoană privată de libertate (şi nu numai), dacă aceasta apreciază că asupra sa au fost comise abuzuri sau a fost supusă la rele tratamente, aceasta se poate adresa organelor statului însărcinate cu efectuarea de cercetări. În acest sens, drepturile persoanelor private de libertate sunt respectate şi garantate în penitenciar, conform legii. Personalul din penitenciar nu are ca atribuţii de serviciu „ademenirea” sau întinderea unor „capcane” în vederea inducerii în eroare a unor persoane private de libertate şi nici nu practică asemenea activităţi.
    Efectuarea curăţeniei în spaţiile de deţinere, menţinerea unei stări administrativ-gospodăreşti corespunzătoare şi respectarea regulilor de igienă individuală şi colectivă, sunt obligaţii prevăzute în Legea 275 din 2006 pentru toate persoanele private de libertate. Persoanele private de libertate pot achiziţiona, din fonduri proprii, materiale pentru igienă personală sau pentru curăţenie. Efectuarea acestor activităţi nu poate fi negociată şi condiţionată de acordarea anumitor recompense. Procedura de recompense este una complexă, include participarea personalului care gestionează nemijlocit anumite activităţi şi aprobarea recompenselor de către o comisie.
    Persoana privată de libertate afirmă că a adresat plângeri diverselor instituţii ale statului. Acest lucru denotă faptul că dreptul de a petiţiona este respectat. Corespondenţa persoanelor private de libertate nu poate fi reţinută decât în condiţiile legii.
    Referitor la percheziţiile efectuate, acestea reprezintă o procedură uzuală din activitatea personalului, iar periodicitatea, durata, locul unde se desfăşoară şi personalul care urmează a fi supus acestor proceduri nu se negociază şi nu se comunică persoanelor private de libertate în cauză.
    Cu stimă, Comisar şef Nazare Valentin, Director Penitenciar Aiud”
  • Au aflat şi organele de cercetare penală că ceva-ceva se întâmplă în Penitenciarul Aiud. Deocamdată, un singur agent are dosar de urmărire penală. Agentul singuratic….
    „Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a dispus joi, 16 februarie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore faţă de agentul de penitenciare Nicula Adrian pentru comiterea mai multor infracţiuni, printre care luare de mită şi şantaj. La data de 17.02.2012, inculpatul va fi prezentat Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba au fost delegaţi de procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba să efectueze acte procedurale în cauză”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul DGA. Tribunalul Alba a respins propunerea procurorilor de arestare pe 29 de zile a agentului de penitenciar Adrian Nicula şi a dispus cercetarea lui în stare de libertate. Inculpatul are însă interdicţia de a părăsi ţara. Decizia Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.
    În probatoriul organelor de anchetă se arată că perioada octombrie 2011 – 14 februarie 2012, prin încălcarea cu bună ştiinţă a atribuţiilor de serviciu, inculpatul Adrian Nicula a introdus în incinta Penitenciarului Aiud, obiecte interzise la deţinere respectiv, telefoane mobile şi accesorii ale acestora, pentru a fi date unor deţinuţi. Obiectele erau distribuite spre vânzare în interior prin intermediul a doi deţinuţi, S.I. şi N.C. În schimb, inculpatul le-a promis celor doi facilitarea unor vizite suplimentare, evidenţieri de bună purtare şi o anumită cotă parte din sumele de bani încasate din vânzarea telefoanelor. Ulterior, agentul de penitenciar i-a ameninţat că dacă nu o să vândă telefoanele, o să dispună efectuarea unui control în camera în care erau încarceraţi şi alte sancţiuni, modalitate prin care i-a constrâns să-l sprijine în activitatea infracţională.
  • Condamnări ale României pentru nerespectarea drepturilor de detenţie
    „În ultimii ani a crescut numărul condamnărilor României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauze care vizează condiţiile de detenţie. (…) în perioada 2008-2010 a crescut numărul condamnărilor (19 în total) din cauza condiţiilor de detenţie din penitenciare, România fiind obligată la plata a aproximativ 240.000 euro reprezentând prejudicii morale şi cheltuieli de judecată. Această tendinţă se va menţine şi în anii următori, pe rolul CEDO aflându-se şi alte dosare având obiect similar. În 2008-2009: 15 condamnări, în 2010: 20 de cazuri, la începutul lunii aprilie 2011, deja se pronunţaseră 3 condamnări. Urmare a numărului mare de cauze pe rolul CEDO, în care statul român este încriminat cu privire la conditiile de detenţie, s-a emis ipoteza existenţei unei probleme sistemice care vizează sistemul penitenciar şi care ar putea face obiectul elaborării şi aplicării unei proceduri de hotărâre pilot a Curţii Europene. (Extras din „Document de politică publică privind îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie”, Ioan Băla, director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aprilie 2011).
  • Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Frații Faur din Roșia Montană, magnații care exploatau aurul din Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Frații Faur din Roșia Montană, magnații care exploatau aurul din Apuseni Pământul Roșiei Montane, cea mai veche localitate minieră din țară, a fost cutreierat de mai bine de două milenii de localnici, dar și de aventurieri veniți de la mii de kilometri distanță, în căutarea aurului, dornici de îmbogățire peste noapte. Scoaterea minereului aurifer din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea