Rămâi conectat

Actualitate

Pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 6 ani pentru nedenunțare în 30 de zile – proiect

Ioana Oprean

Publicat

în

Un alt proiect de lege pentru modificarea Codului penal se află de aproximativ o săptămână în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, după ce a fost adoptat tacit de către Senat. Propunerea, înregistrată încă din 2016, stabileşte pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 6 ani pentru nedenunţare, respectiv omisiunea de a a denunţa în maxim 30 de zile săvârşirea unei fapte prevăzute de Codul penal.

În expunerea de motive a proiectului, iniţiat de către un singur deputat al cărui mandat s-a încheiat, se precizează că măsura ajută justiţia prin celeritatea  generată de denunţarea imediată a faptelor penale:

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

„Autoritatea publică este grav ştirbită de arestările celor aleşi în funcţii de demnitate publică pentru fapte penale presupuse a fi comise cu mulţi ani înainte de a fi aleşi, dar denunţate după mulţi ani.[… ] Este inadmisibil juridic şi imoral ca o persoană care ştie despre faptele penale ale altei persoane să tăinuiască ani şi ani de zile pentru a şantaja şi a denunţa la un moment de oportunitate.”

În acest moment, la art. 266 din Codul penal, cel propus spre modificiare, se stabileşte că fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Nedenunţarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.

De asemenea, nu se pedepseşte persoana care, înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unei persoane pentru săvârşirea faptei nedenunţate, încunoştinţează autorităţile competente despre aceasta sau care, chiar după punerea în mişcare a acţiunii penale, a înlesnit tragerea la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

În cazul aprobării proiectului de lege nedenunţarea va fi constituită de omisiunea de a a denunţa în maxim 30 de zile săvârşirea unei fapte prevăzute de Codul penal , fiind pedepsită cu închisoare de la 2 la 6 ani. Aşadar, s-ar institui un termen-limită clar, s-ar extinde sfera infracţiunilor în cazul cărora se aplică şi s-ar mări pedeapsa.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere la 1 februarie iar în acest moment  este trimis pentru raport la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi (termen depunere amendamente: 14.02.2017 / termen depunere raport: 23.02.2017) şi pentru aviz la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Sursa Legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil

Ioana Oprean

Publicat

în

Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil De la 1 august 2025, vor avea loc noi creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. TVA-ul […]

Citește mai mult

Actualitate

Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte”

Ioana Oprean

Publicat

în

Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte” Ministerul Mediului va crește semnificativ amenzile pentru cei care hrănesc animalele sălbatice, unul din principalele motive […]

Citește mai mult

Actualitate

Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat Statul pregătește o măsură inedită de colectare a datoriilor de la cetățeni. Oricine cunoaște persoane rău platnice, poate „pârî” la ANAF în schimbul unei recompense financiare. Planul de guvernare are trei direcții esențiale Potrivit economistului Iancu Guda, planul de guvernare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea