„Pe repede înainte”, Proiectul cadru al Legii Sănătăţii ajunge iar, peste o lună, în Parlament

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Retras din Parlament la solicitarea preşedintelui Băsescu după contrele televizate cu dr. Raed Arafat şi proteste de stradă, proiectul cadru al Legii Sănătăţii are toate şansele să ajungă din nou, în martie anul acesta, în Parlament.  „Pe repede înainte”, specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii  au organizat un calendar de consultare a românilor, timp de o lună, aproape zilnic, din 26 ianuarie până în 29 februarie.
Pentru conturarea noii configuraţii a proiectului legislativ, MS a propus, spre consultare, următoarele teme majore lReorganizarea sistemului de asigurări de sănătate obligatorii şi voluntare şi revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor în conformitate cu propunerile experţilor britanici de la NICE lModalităţi de realizare a echilibrului financiar şi asigurarea accesibilităţii echitabile la servicii medicale lReorganizarea unităţilor spitaliceşti  lDezvoltarea sistemului de asistenţă  medicală de urgenţă lReorganizarea sectorului de  asistenţă medicală primară pentru creşterea rolului acestuia în  cunoaşterea stării de  sănătate a populaţiei,  prevenirii îmbolnăvirilor, precum şi  a rolului  de filtru în faţa asistenţei medicale de specialitate lEvaluarea şi controlul calităţii serviciilor medicale lOrice altă problemă pe care partenerii de dialog o vor considera importantă.
În fiecare zi, până în 29 februarie, vor fi organizate consultări cu diverse instituţii sau organizaţii din România: din sănătate, sindicate, producători şi distribuitori de medicamente, reprezentanţi ai pacienţilor, asigurări, confederaţii patronale, societate civilă, administraţie locală, judeţeană etc.
Conform calendarului, în 28 februarie, noul proiect legislativ va fi supus dezbaterii comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului României iar în 29 februarie va fi analizată în structurile de specialitate ale formaţiunilor politice. Potrivit Ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, modificarea majoră a legii o reprezintă acum ponderea mărită a capitalului de stat (70%) în sistemul medical.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

i+ 28 ianuarie 2012 at 21:11

Se pare ca astia chiar nu vreau sa renunte in a da 2,8% clinetelei politice reprezentate de „asiguratorii privati” de sanatate din putinii bani care se colecteaza prin CAS si ajung in sistem. Sper ca cine vine dupa ei la guvernare, fie ca va fi acum prin anticipate sau la toamna, sa termine odata pt. totdeauna cu tampeniile numite pensii private obigatorii si asigurari de sanatate obigatorii ca sunt cele mai mari escrocherii/inginerii financiare de pe piata la ora actuala. Cred ca s-a dovedit clar ca deficitul la pilonul 1 de pensii (de stat) a crescut, devenind nesustenabil cum ii place impostorului cu chelie de la Cotroceni sa spuna de care ori are ocazia, din cauza obligativitatii cotizarii la pilonul 2 (privat) care de 4 ani manaca bani din sistem si nu vireaza nimic inapoi. Mai rau este ca din ce am inteles in lipsa unui cadru legislativ corect de control imbecilii care administreaza pilonul 2 au pierderi semnificative deoarece au facut plasamente riscante si au pierdul o gramada de bani pe piete financiare volatile.

Comentariile sunt oprite