Rămâi conectat

Economie

Paulownia – copacul care creşte ca Făt – Frumos în grădina unui albaiulian

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Impresionat de calităţile arborelui Paulownia, pe care l-a văzut prima dată anul trecut, la Târgul de Echipamente şi Servicii Complete – ALEA 2011, un albaiulian s-a gândit să achiziţioneze un exemplar din acest copac – minune cultivat în China de peste 3.000 de ani, dar şi în SUA, din anul 1800, iar din 1970 şi în Japonia. La cumpărare, în luna aprilie a.c., arborele avea doar 8  – 10 cm, fiind adus într-un mic ghiveci. Cu toate că prietenii şi vecinii albaiulianului au fost foarte sceptici în privinţa şanselor ca plăpândul puiet să crească aşa cum văzuse la târgul amintit, în cele 4 luni care s-au scurs de atunci copacul a ajuns la… 3,60 – 3,70 metri înălţime, crescând ca Făt-Frumos, cum se zice, într-un an cât alţii în 3.
Potrivit specialiştilor, „Copacul păsării Phoenix” sau „Copacul prinţesei”, cum mai este el cunoscut în termeni populari, este arborele de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume, putând ajunge la 20 de metri înălţime chiar şi în 3 ani de zile şi un diametru de 30 cm, când poate fi tăiat şi utilizat pentru producţia de cherestea. Poate fi comercializat cu 200 – 800 euro mc neprelucrat, în funcţie de calitate. În lume sunt cunoscute 6 specii ale arborelui inteligent, dar Paulownia EU (COTEVISA 2) este un hibrid creat special în laboratoare pentru a se putea adapta climei din Europa, fiindu-i îmbunătăţită rezistenţa termică, putând suporta temperaturi cuprinse între – 30 de grade Celsius şi + 50 de grade. Planta meliferă are paşaport european şi beneficiază de recunoaştere internaţională, având certificat de calitate european şi licenţă de comercializare internaţională.
Culturile de Paulownia sunt plantate pentru producţia de cherestea sau în industria mobilei, fiind un lemn cu 30 la sută mai uşor decât orice altă specie de lemn de esenţă tare. Totodată, este o sursă durabilă de bio-combustibil. Costurile înfiinţării unui hectar de Paulownia, cu 600 de arbori, nu depăşesc 4.000 de euro, iar exploatarea poate începe după 3 ani. De altfel, o companie germană a anunţat deja că doreşte să investească 5 milioane de euro pentru plantarea arborilor inteligenţi în judeţul Arad. Aceasta ar putea fi o soluţie pe cât de rapidă, pe atât de eficientă şi pentru silvicultori, pentru a reîmpăduri suprafeţele defrişate de tăierile masive şi iresponsabile de pădure. Nefiind specialişti, noi nu putem să ne pronunţăm dacă specia poate fi considerată invazivă sau nu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Profesorul Cristian Păun, despre cum s-a inventat ”salariul minim european”: ”Italianul, spaniolul și francezul sunt supărați că nu mai găsesc roșii de-ale lor în sucul de roșii…”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Profesorul Cristian Păun, despre cum s-a inventat ”salariul minim european”: ”Italianul, spaniolul și francezul sunt supărați că nu mai găsesc roșii de-ale lor în sucul de roșii…” Profesorul de la ASE Cristian Păun, originar din Alba Iulia, explică într-o postare pe facebook cum s-a inventat ”salariul minim european”: ”Italianul, spaniolul și francezul sunt supărați că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea