Paulownia – copacul care creşte ca Făt – Frumos în grădina unui albaiulian
Impresionat de calităţile arborelui Paulownia, pe care l-a văzut prima dată anul trecut, la Târgul de Echipamente şi Servicii Complete – ALEA 2011, un albaiulian s-a gândit să achiziţioneze un exemplar din acest copac – minune cultivat în China de peste 3.000 de ani, dar şi în SUA, din anul 1800, iar din 1970 şi în Japonia. La cumpărare, în luna aprilie a.c., arborele avea doar 8 – 10 cm, fiind adus într-un mic ghiveci. Cu toate că prietenii şi vecinii albaiulianului au fost foarte sceptici în privinţa şanselor ca plăpândul puiet să crească aşa cum văzuse la târgul amintit, în cele 4 luni care s-au scurs de atunci copacul a ajuns la… 3,60 – 3,70 metri înălţime, crescând ca Făt-Frumos, cum se zice, într-un an cât alţii în 3.
Potrivit specialiştilor, „Copacul păsării Phoenix” sau „Copacul prinţesei”, cum mai este el cunoscut în termeni populari, este arborele de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume, putând ajunge la 20 de metri înălţime chiar şi în 3 ani de zile şi un diametru de 30 cm, când poate fi tăiat şi utilizat pentru producţia de cherestea. Poate fi comercializat cu 200 – 800 euro mc neprelucrat, în funcţie de calitate. În lume sunt cunoscute 6 specii ale arborelui inteligent, dar Paulownia EU (COTEVISA 2) este un hibrid creat special în laboratoare pentru a se putea adapta climei din Europa, fiindu-i îmbunătăţită rezistenţa termică, putând suporta temperaturi cuprinse între – 30 de grade Celsius şi + 50 de grade. Planta meliferă are paşaport european şi beneficiază de recunoaştere internaţională, având certificat de calitate european şi licenţă de comercializare internaţională.
Culturile de Paulownia sunt plantate pentru producţia de cherestea sau în industria mobilei, fiind un lemn cu 30 la sută mai uşor decât orice altă specie de lemn de esenţă tare. Totodată, este o sursă durabilă de bio-combustibil. Costurile înfiinţării unui hectar de Paulownia, cu 600 de arbori, nu depăşesc 4.000 de euro, iar exploatarea poate începe după 3 ani. De altfel, o companie germană a anunţat deja că doreşte să investească 5 milioane de euro pentru plantarea arborilor inteligenţi în judeţul Arad. Aceasta ar putea fi o soluţie pe cât de rapidă, pe atât de eficientă şi pentru silvicultori, pentru a reîmpăduri suprafeţele defrişate de tăierile masive şi iresponsabile de pădure. Nefiind specialişti, noi nu putem să ne pronunţăm dacă specia poate fi considerată invazivă sau nu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Economie
Comunicat lansare proiect – Creșterea competitivității URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA S.R.L. prin utilizarea eficientă a resurselor (20.07.2025)
Comunicat lansare proiect – Creșterea competitivității URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA S.R.L. prin utilizarea eficientă a resurselor (20.07.2025) Scopul proiectului: Premisa îndeplinirii acestui scop o reprezintă inovarea și diversificarea serviciilor prin utilizarea noilor tehnologii și majorarea capacității, astfel fiind necesară realizarea unei investiții în vederea achiziționării de mijloace fixe moderne, de ultimă generație, specifice domeniului de activitate vizat. Beneficiar: URBAN […]
Comunicat lansare proiect – Creșterea competitivității URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA S.R.L. prin utilizarea eficientă a resurselor (19.07.2025)
Comunicat lansare proiect – Creșterea competitivității URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA S.R.L. prin utilizarea eficientă a resurselor (19.07.2025) Scopul proiectului: Premisa îndeplinirii acestui scop o reprezintă inovarea și diversificarea serviciilor prin utilizarea noilor tehnologii și majorarea capacității, astfel fiind necesară realizarea unei investiții în vederea achiziționării de mijloace fixe moderne, de ultimă generație, specifice domeniului de activitate vizat. Beneficiar: URBAN […]
Zarina CRM: Firma de IT din Iași investește 35.000€ într-un soft CRM care aduce control total și eficiență în afaceri
Zarina CRM: Firma de IT din Iași investește 35.000€ într-un soft CRM care aduce control total și eficiență în afaceri Interviu cu Ciobanu Dan-Ionuț, antreprenorul din spatele unui CRM românesc ce oferă control deplin prin instalare locală Într-un mediu de afaceri extreme de competitiv dominat de soluții software cu abonamente lunare și dependență de servere […]