Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

Pătrunjelul, remediu împotriva efectelor nocive ale consumului de alcool

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

patrunjelNumele latin al pătrunjelului este „Petroselinum crispum” şi vine din limba greacă (“petros” – piatră, iar “selinon” – ţelină). Grecii antici o foloseau atât ca aliment, cât şi ca plantă medicinală. Cu frunzele sale erau decorate şi aromatizate mâncărurile, dar erau şi încoronaţi învingătorii în întrecerile sportive sau erau tratate muşcăturile de şarpe ori de scorpion. Planta provine de pe malurile Mării Mediterane şi a ajuns pe actualul teritoriu al României cu cel puţin 2000 de ani în urmă. În prezent, pătrunjelul este cel mai folosit zarzavat în bucătăria tradiţională românească, iar până nu demult, era un remediu redutabil în medicina noastră populară.
Cum putem consuma
pătrunjelul
Orice fruct, legumă sau zarzavat este preferabil să fie consumat în stare crudă. Prin prepararea termică, nu numai culoarea şi aroma, dar cea mai mare parte din enzime şi vitamine se pierd. Frunza verde de pătrunjel tocată mărunt se poate adăuga la orice mâncare gătită, la sfârşit, după ce prepararea termică s-a încheiat, sau la salate. Pentru că rădăcina de pătrunjel este şi ea valoroasă din punct de vedere nutritiv, o putem consuma, de asemenea, crudă, dată pe răzătoare, în amestec cu morcov şi ţelină.
Ce folosim de la pătrunjel
Totul! Conţinutul de vitamina C (frunzele de pătrunjel conţin de trei ori mai multă vitamina C decât portocalele şi de 2,5 ori mai multă decât lămâile), beta caroten, clorofilă, vitamina B 12, fluor şi acizi graşi esenţiali face din această legumă un real ajutor în tratarea diverselor boli. Rădăcina este un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului şi antiviral. Frunzele şi tulpinile neutralizează şi ajută la eliminarea toxinelor din organism, împrospătează respiraţia, dizolvă şi ajută la eliminarea pietrelor la rinichi şi la ficat, iar fructele (seminţele) de pătrunjel sunt un puternic tonic digestiv. Iată câteva preparate din pătrunjel.
Sucul de frunze. Se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Licoarea obţinută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. De regulă, se iau de 4 ori pe zi, câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrunjel, diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.
Sucul de rădăcină. Rădăcinile de pătrunjel se spală bine, eventual frecându-le cu o perie aspră, dar fără a le răzui cu cuţitul, întrucât astfel
s-ar pierde anumite vitamine şi enzime preţioase. După spălare, se taie bucăţi, apoi se pun în centrifugă. Sucul care rezultă se consumă diluat în proporţia de 1:3 în suc de morcov.
Pulberea. Se obţine din seminţe de pătrunjel, prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea. Pulberea se păstrează la frigider într-un borcan bine închis, pentru a nu se evapora uleiurile volatile. Se administrează jumătate de linguriţă rasă, de 2-3 ori pe zi.
Virtuţile terapeutice
ale pătrunjelului
Fumat – mai multe componente ale uleiului volatil din frunzele de pătrunjel protejează organismul împotriva acţiunii nocive a gudroanelor din fumul de ţigară, prevenind diferite afecţiuni ale aparatului respirator, de la bronşita cronică, la cancerul pulmonar. Sunt recomandate curele cu suc de pătrunjel, din care se administrează câte 50 ml pe zi, vreme de 4 săptămâni.
Ateroscleroza – nu mai puţin de patru substanţe conţinute de către frunzele de pătrunjel previn oxidarea colesterolului negativ (LDL) şi depunerea sa pe artere. Persoanele cu vârsta de peste 35 de ani, dar şi cele care consumă frecvent carne, grăsimi hidrogenate, prăjeli ar trebui să consume măcar de 3 ori pe săptămână salată de pătrunjel, pentru a beneficia de efectele sale benefice asupra vaselor de sânge.
Hipertensiune – consumul de pătrunjel proaspăt, adăugat la hrana de zi cu zi, ajută la ţinerea sub control a tensiunii arteriale, având efecte diuretice, uşor vasodilatatoare, şi acţionând la nivelul sistemului nervos central cu efect calmant. Astfel, 30 de grame de frunze de pătrunjel consumate zilnic ajută la menţinerea elasticităţii şi a rezistenţei pereţilor vaselor de sânge, prevenind, de asemenea, şi accidentele vasculare, dar şi formarea echimozelor produse de fragilizarea vaselor capilare.
Boala canceroasă – salatele cu mult pătrunjel şi sucul de frunze şi rădăcină de pătrunjel sunt un excelent adjuvant în tratamentul cancerului. Acest zarzavat proaspăt menţine pofta de mâncare, activează sistemul imunitar, susţinând organismul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echilibrului hormonal. În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacţiile adverse ale citostaticelor şi ale radioterapiei.
Gută, reumatism – pătrunjelul este un foarte bun diuretic şi depurativ (eliminând ureea şi acidul uric), antiinflamator articular şi antioxidant. Luteolina conţinută de pătrunjel previne şi combate inflamarea finelor cartilaje din articulaţii, în timp ce vitamina C, la care pătrunjelul verde este un adevărat campion, are efecte terapeutice uimitoare asupra aproape tuturor formelor de reumatism.
Infecţii recidivante, imunitate slăbită – se consumă salată de pătrunjel, câte 1-2 porţii pe zi, în cure de 3 săptămâni. “De vină” pentru acţiunea puternică de stimulare a imunităţii sunt mai multe principii active din frunzele pătrunjelului, între care vitamina C, vitamina A, vitamina B12, clorofilă, dar şi o substanţă numită luteolina, care stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente.
Litiaza renală şi biliară – se bea de trei ori pe zi, înainte de masă cu 1-2 ore, câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel (rădăcină şi frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
Astm – consumul de frunze de pătrunjel proaspăt, minimum 30 de grame zilnic, sub formă de salate, ca adaos în ciorbe şi în diferite alte mâncăruri, reduce predispoziţia spre crizele ast­matice. Principiile active din pătrunjel au efecte antiinflamatoare asupra căilor respiratorii, favorizează fluidizarea şi eliminarea secreţiilor bronşice.
Anorexia – câteva frunze de pătrunjel mestecate înainte de masă trezesc pofta de mâncare şi activează digestia. De asemenea, acest zarzavat combate greaţa, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot mânca din cauza stărilor de greaţă persistente.
Celulită, acumulare de apă în ţesuturi – se face o cură de suc de rădăcină de pătrunjel, minimum trei săptămâni, timp în care se bea un pahar pe zi. Suplimentar, se face un masaj energic pe zonele afectate cu suc de pătrunjel proaspăt.
Halena – pătrunjelul verde mestecat îndelung dă un miros plăcut respiraţiei, acţionează ca un dezinfectant excelent asupra căilor respiratorii medii şi superioare.
Anemie, deficit de fier – frunzele pătrunjelului sunt bogate în fier (5 mg la 100 de grame de frunze), dar şi în vitamina C, care ajută la asimilarea acestui oligoelement. Se recomandă salata de pătrunjel, câte 50 de grame pe zi, în cure de 4 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză, după care se reia.
Sindrom post-menopauză – se recomandă curele cu salată de pătrunjel verde, care se consumă zilnic, vreme de 2 luni. Pătrunjelul are efecte estrogene foarte blânde, şi ca atare ajută la prevenirea şi la stoparea osteoporozei, a căderii părului, a uscării pielii. De asemenea, consumul de pătrunjel verde are efecte uşor antidepresive.
Îmbătrânire, efect antioxidant – frunzele de pătrunjel conţin opt vitamine şi numeroase alte substanţe care previn degenerarea ADN-ului şi îmbătrânirea celulelor, cum ar fi flavonoidele, clorofila, ftalidele etc. Se recomandă consumarea în timpul sezonului cald a minimum 20 de grame de pătrunjel pe zi, adăugat în mâncare ori sub formă de salată.
Alcoolism – într-un litru de apă se pun patru rădăcini de pătrunjel, coaja de la o lămâie şi coaja de la un grepfruit. Se fierbe tot acest amestec până scade la jumătate, se ia de pe foc şi se adaugă două linguri de seminţe de pătrunjel. Se lasă acoperit să se răcească şi apoi se filtrează. Se păstrează la frigider şi se ia de patru ori pe zi câte o lingură din acest preparat, până la epuizarea întregii cantităţi. Acest remediu reduce nevoia de alcool, înlătură unele sechele hepatice şi nervoase ale alcoolismului, dând chiar o intoleranţă la acest drog. Ca paleativ contra intoxicaţiei alcoolice acute (beţiei) şi a urmărilor ei, se consumă mari cantităţi de pătrunjel frunze, care se mestecă bine, înainte de înghiţire.
Precauţii şi contraindicaţii:
Sucul de pătrunjel (rădăcină sau frunze) are o acţiune terapeutică atât de intensă, încât nu se foloseşte niciodată nediluat, ci doar amestecat cu suc de morcov, cu care se combină foarte bine. În doze mai mari de 200 ml la adulţi şi de 60 de ml la copii, sucul de pătrunjel poate da reacţii adverse, cum ar fi hiperexcitabilitate nervoasă, anumite deranjamente digestive. Pătrunjelul nu va fi utilizat în scopuri terapeutice de către femeile însărcinate, întrucât are efecte abortive (produce avortul).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea