Rămâi conectat

Actualitate

Patronii din sectorul comerțului cu amănuntul preconizează noi scumpiri în 2023

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Patronii din sectorul comerțului cu amănuntul preconizează noi scumpiri în 2023

Managerii români anunță, spre dezamăgirea românilor de rând, faptul că 2023 va veni cu noi scumpiri în sectorul comerțului cu amănuntul.

Din nefericire pentru buzunarul oamenilor de rând, nici anul viitor nu arată mai bine din perspectivă inflaționistă. Firmele vor continua să crească prețurile pentru serviciile și produsele comercializate în România, fiindcă și ele, la rândul lor, se confruntă cu presiuni economice uriașe și cu un val de cheltuieli fără precedent. Într-un astfel de context dificil, oamenii trebuie să se pregătească să scoată mai mulți bani din buzunar, spun managerii noștri locali.

Într-o analiză publicată de Institutul Naţional de Statistică (INS) se precizează faptul că managerii români anticipează, pentru următoarele trei luni, scumpiri în comerţul cu amănuntul şi scăderea activităţii economice în construcţii.

Astfel, conform documentului citat, pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +34%). În aceeași ordine de idei, scumpiri vor fi prezente în următoarele luni și pe sectorul comerțului cu amănuntul. Este anticipată o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).

Totodată, trebuie punctat faptul că, în opinia managerilor români, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +24%).

Referitor la situația previzionată pentru sectorul construcțiilor, se anticipează, pe un orizont de trei luni de acum încolo, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%) şi un declin moderat al numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%).

În linii mari, în întreaga economie inflația va reprezenta o problemă anul viitor, ceea ce înseamnă că nu vom scăpa nici în 2023 de prețurile piperate la aproape toate bunurile și serviciile deosebit de importante pentru traiul nostru de zi cu zi.

Banca Națională a României anticipează că vom încheia anul 2022 cu o inflație de 16,3%, una uriașă, dar scumpirile se vor mai tempera anul viitor, deși rămân peste pragul psihologic de 10%. Astfel, urmează să încheiem 2023 cu o rată anuală a inflației de 11,2%.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea