Rămâi conectat

Actualitate

PATRONATE: ”Taxa pe ambalaje va duce la falimentarea unor fabrici de conserve și disponibilizări masive în industria de profil”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit reprezentanților industriei de conserve din România, plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil și disponibilizarea a peste jumătate dintre angajații acestor sectoare, iar costurile urmează să fie plătite din buzunarele consumatorilor

fabrica de conserve„Sectorul de conserve este cel mai năpăstuit. Sunt fabrici de conserve care pun pe piață 600 — 700 tone de sticle pe lună. Înmulțiți cu 2 lei și vedeți dacă rezultatul este echivalentul profitului anual pe care îl poate realiza o fabrică. Noi cumpărăm borcanul cu 0,48 de lei, iar cu plata de 2 lei pe kilogramul de ambalaj ajungem la 1,1 — 1,2 lei borcanul, ceea ce înseamnă peste 60% din structura de cost. Fabricile de conserve din patronatul nostru pun pe piață aproximativ 40.000 de tone de sticlă pe an, echivalent borcanele pe care le furnizăm, la care se adaugă încă aproape 10.000 de tone prin borcanele goale care se vând în supermarketuri, adică aproximativ 50.000 de tone de sticlă”, a explicat președintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase.

Din datele prezentate de producători reiese că ponderea și influența taxei de mediu în prețul final al unor produse ieftine, cum ar fi zacusca și tocana de legume, este de 25%, respectiv 19%, prin aplicarea acestei supra-taxări.

CITEȘTE ȘI: JALE pentru români de la sfârșitul lunii ianuarie: ”Taxa de ambalaj” scumpește cu 30% unele alimente și băuturi

În același context, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a demonstrat că acest cost suplimentar al ambalajului va afecta cu precădere produsele ieftine din piață, cele care se adresează de regulă pensionarilor și familiilor nevoiașe.

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară — Sindalimenta, Dragoș Frumosu, a subliniat că nu își dorește ieșirea în stradă pentru reglementarea acestei situații, însă nu exclude acest lucru, în condițiile în care situația scapă de sub control și va duce la distrugerea industriei românești și a locurilor de muncă.

Afirmația a fost susținută și de președintele Romalimenta, Sorin Minea, care a adăugat: „Deși la noi nu se poate, suntem mai mulți ca ciobanii ca să schimbam legea în 24 de ore”.

Reprezentanții patronatelor și sindicatelor din agricultură și industria alimentară au făcut front comun și au ieșit luni seara la declarații în vederea suspendării obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil și controlabil” pentru toți actorii din lanțul de reciclare. (Z.U.)

Surse: agerpres.ro; realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vouchere de 10.000 de lei pentru românii care locuiesc la curte: Cum se pot obține banii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Vouchere de 10.000 de lei pentru românii care locuiesc la curte: Cum se pot obține banii Un program inițiat de stat ar putea să vină în sprijinul oamenilor care stau la curte. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre proiect și cum ar putea românii să intre în posesia voucherelor în valoare de 10.000 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea