Patriarhia: Presupusele cazuri de implicare politică partizană a clerului ortodox în campania electorală trebuie probate cu dovezi
Patriarhia a precizat printr-un comunicat de presă că o presupusă implicare politică a Biserici Ortodoxe Române, despre care a vorbit Traian Băsescu trebuie dovedită pentru a fi luate măsurile care se impun.
Reacţia Patriarhiei vine după ce, vineri seară, preşedintele Traian Băsescu a declarat că BOR s-a implicat, evident, în campania pentru alegerile prezidenţiale.
„Presupusele cazuri de implicare politică partizană a clerului ortodox în campania electorală trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Române sau centrelor eparhiale din ţară pentru verificarea celor semnalate şi luarea măsurilor care se impun. Altfel, orice acuzaţie neprobată este nedreaptă şi contrară poziţei oficiale a Bisericii”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Tot în răspunsul la declaraţiile preşedintelui, Patriarhia mai menţionează că Băsescu a avut o contribuţie, în timpul vizitei sale oficiale la Ierusalim, la restabilirea comuniunii bisericeşti dintre Patriarhia Ierusalimului şi Patriarhia Română.
„Patriarhia Română foloseşte acest prilej pentru a exprima recunoştinţa ei şi în mod public”, a precizat sursa citată.
Totodată, Patriarhia Română reafirmă neutralitatea politică a BOR, conform hotărârilor Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele bisericilor ortodoxe.
„În acest sens, în ultimul comunicat de presă dat publicităţii în ziua de 4 august 2014, dar şi la fiecare moment electoral din România, se precizează: Clerului ortodox român îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstoreşte. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi. Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populaţiei. De altfel, această atitudine a Bisericii a fost apreciată public de preşedintele României”, se mai spune în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 31 octombrie, la Realitatea TV, că BOR este „evident implicată în campanie”. „Eu nu o critic, este greu să critici Biserica Ortodoxă, la cât este de populară”, a mai spus Băsescu.
Preşedintele a mai declarat că BOR este implicată în susţinerea PSD în campanie, menţionând că nu vede altă explicaţie dincolo de interesele financiare susţinute de Guvernul Ponta.
El a mai spus, pe de altă parte, că nici Victor Ponta „nu a lăsat vreo icoană nepupată în România”.
Băsescu a ţinut să precizeze că el a sprijinit Biserica Ortodoxă ca preşedinte, dând ca exemplu împăcarea cu Biserica de la Ierusalim.
Sursa Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]