Rămâi conectat

Actualitate

Patriarhia: Presupusele cazuri de implicare politică partizană a clerului ortodox în campania electorală trebuie probate cu dovezi

Ziarul Unirea

Publicat

în

"Catedrala Reîntregirii Neamului și a Încoronării" Alba-IuliPatriarhia a precizat printr-un comunicat de presă că o presupusă implicare politică a Biserici Ortodoxe Române, despre care a vorbit Traian Băsescu trebuie dovedită pentru a fi luate măsurile care se impun.

Reacţia Patriarhiei vine după ce, vineri seară, preşedintele Traian Băsescu a declarat că BOR s-a implicat, evident, în campania pentru alegerile prezidenţiale.

„Presupusele cazuri de implicare politică partizană a clerului ortodox în campania electorală trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Române sau centrelor eparhiale din ţară pentru verificarea celor semnalate şi luarea măsurilor care se impun. Altfel, orice acuzaţie neprobată este nedreaptă şi contrară poziţei oficiale a Bisericii”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Tot în răspunsul la declaraţiile preşedintelui, Patriarhia mai menţionează că Băsescu a avut o contribuţie, în timpul vizitei sale oficiale la Ierusalim, la restabilirea comuniunii bisericeşti dintre Patriarhia Ierusalimului şi Patriarhia Română.

„Patriarhia Română foloseşte acest prilej pentru a exprima recunoştinţa ei şi în mod public”, a precizat sursa citată.

Totodată, Patriarhia Română reafirmă neutralitatea politică a BOR, conform hotărârilor Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele bisericilor ortodoxe.

„În acest sens, în ultimul comunicat de presă dat publicităţii în ziua de 4 august 2014, dar şi la fiecare moment electoral din România, se precizează: Clerului ortodox român îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstoreşte. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi. Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populaţiei. De altfel, această atitudine a Bisericii a fost apreciată public de preşedintele României”, se mai spune în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 31 octombrie, la Realitatea TV, că BOR este „evident implicată în campanie”. „Eu nu o critic, este greu să critici Biserica Ortodoxă, la cât este de populară”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele a mai declarat că BOR este implicată în susţinerea PSD în campanie, menţionând că nu vede altă explicaţie dincolo de interesele financiare susţinute de Guvernul Ponta.

El a mai spus, pe de altă parte, că nici Victor Ponta „nu a lăsat vreo icoană nepupată în România”.

Băsescu a ţinut să precizeze că el a sprijinit Biserica Ortodoxă ca preşedinte, dând ca exemplu împăcarea cu Biserica de la Ierusalim.

Sursa Mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea