Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Pastorala de Crăciun 2018, a ÎPS György Jakubinyi: „Pruncul Nou-Născut, venea să cheme întreaga lume la închinare!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Iubiți frați întru Cristos, dragi credincioși!

Crăciunul este sărbătoarea familiei, întrucât și cei plecați peste hotare revin în mijlocul celor dragi. Sub brad, lângă pruncul Isus, întâlnim Sfânta Familie. Împreună ne rugăm: „Isuse, Maria, Iosif! Vouă vă încredințăm inimile și sufletele noastre!”. Oare noi pe cine vedem în iesle și în jurul acesteia?

În centrul sărbătorii stă Pruncul Isus. A doua persoană Dumnezeiască devine om pentru noi. Întruparea este misterul credinței noastre… Cu durere ne amintim de referendum… Atunci credincioșii noștri și ai celorlalte biserici creștine nu au votat pentru valorile creștine, adică pentru sacralitatea familiei formată dintr-un bărbat și o femeie. Acest referendum putea fi o mărturisire a credinței noastre creștine. Totuși ne rămâne sarcina primită la botez, de a depune mărturie despre credința noastră în Isus.

Lângă iesle se află Fecioara Maria împreună cu Sfântul Iosif. Sfânta Familie este modelul etern al familiilor creștine. Fecioara Maria întotdeauna fecioară şi mamă este modelul tuturor femeilor creștine. Sfântul Părinte este vestitorul evangheliei, pe care trebuie să o trăim în societatea de astăzi. Pentru toți creștinii catolici Sfânta Evanghelie este explicată de Sfântul Părinte, având în vedere împrejurările contemporane, când din punct de vedere al credinței și moralei creștine se adresează „ex cathedra”. Având în vedere învățătura Bisericii noastre, căsătoria sacramentală este legată prin binecuvântarea Bisericii între un bărbat și o femeie, prin care cei doi soți își promit fidelitate reciprocă „până la moarte” și acceptarea copiilor pe care Dumnezeu îi va dărui din căsătorie.

La iesle sunt prezenți și păstorii. Ei sunt primii adoratori al Pruncului Isus și reprezintă toată Biserica. Papa Benedict al XVI-lea a confirmat că Biserica se află acolo unde există cele 7 sacramente și succesiunea apostolică (Declaraţia Dominus Iesus a Congregaţiei pentru Doctrina Credinței, din 6 august 2000, Schimbarea la faţă, Cardinal Joseph Ratzinger). Mișcarea Ecumenică – unitatea creștinilor – nu înseamnă că evităm adevărurile credinței, ci dimpotrivă: ne prezentăm și continuăm dialogul fără a renunța la identitatea noastră creștină (Sfântul Paul al VI-lea, Enciclica Ecclesiam Suam, din 6 august 1964, Schimbarea la faţă).

La iesle sunt prezenți și boul și măgarul… Acesta îşi are fundamentul în Sfânta Scriptură la profetul Isaia, care spune: ”Boul își cunoaște proprietarul și măgarul, ieslea stăpânului său; Israel, însă, nu cunoaște, poporul meu nu înțelege” (Isaia 1,3). Se subînțelege că Biserica este în favoarea protejării mediului greu încercat de schimbările climatice și de alte dezastre naturale. Aparține misiunii Bisericii și lupta pentru recâștigarea bunurilor, a proprietăților și școlilor confiscate. Este de neînțeles cum este posibil ca într-un „stat de drept” nici după 28 de ani să nu ne fie retrocedate proprietățile și bunurile, care servesc activității caritabile pe care Biserica noastră o desfășoară.

Și în acest an, când sărbătorim venirea pe pământ a Mântuitorului nostru Isus Cristos, în jurul ieslei să-I cerem, ca în mijlocul provocărilor și luptelor cotidiene, să ne ajute în străduința noastră de a rămâne fideli față de El.
Cu această ocazie urez confraților preoți, fraților mei în credință și tuturor oamenilor de bunăvoință sărbători de Crăciun pline de har și pace în suflet, întru mulți și fericiți ani!

JAKUBINYI György,
arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Revoluție în climatizare: Membrane vegetale care înlocuiesc aerul condiționat fără impact negativ asupra mediului

Bera Larisa

Publicat

în

Revoluție în climatizare: Membrane vegetale care înlocuiesc aerul condiționat fără impact negativ asupra mediului A fost descoperită o nouă tehnologie care ar putea înlocui aerul condiționat și anume membrane de origine vegetală care se răcesc în contact cu soarele, fără a avea efecte adverse și protejând mediul. Citește și: Descoperiri remarcabile făcute în studiul plantelor: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea