PAȘTE 2025 | Pomenirea morților în Ziua de Paști, tradiție păstrată cu sfințenie la Loman
Paște 2025 | Pomenirea morților în Ziua de Paști, tradiție păstrată cu sfințenie la Loman
Datina creştinească pe plaiurile Parohiei Loman, din comuna Săsciori, este să se facă pomenirea morţilor în ziua de Paşti, în temeiul iubirii frăţeşti care leagă sufletele celor vii de cei decedaţi, pentru că moartea trupească nu-i desparte pe creştini de Hristos.
„Ei rămân uniţi cu Hristos şi după moarte, ca membre vii ale Bisericii, care este Trupul Său. Iar prin Hristos ei continuă să rămână în strânsă legătură în comuniune cu membrii cei vii ai Bisericii.
Obiceiurile arată că moartea nu este o permanenţă, ci doar o trecere spre viaţa cea adevărată a îndestulării şi dăinuirii prin simbolurile, actele şi elementele exprimate. Valoare a obiceiurilor trece astfel din sfera exprimării populare în cea mult mai largă a Tradiţiei creştine, motivată şi întărită scripturistic.
Citește și: VIDEO| Meșterul din ALBA care este ultimul sculptor de stâlpi funerari din Munții Sebeșului. Ce semnifică „pasărea sufletului”
Deloc întâmplătoare, aceste tradiţii aduc un plus de lumină asupra credinţei manifestate în plan religios-moral.
Ceremonialul înmormântării este destul de fastuos cu o participare foarte numeroasă a tuturor familiilor din sat”, explică preotul paroh Nicolae Popa.
Stîlpi funerari, în cimitirul din Loman
În acest sat românesc – Loman – se păstrează şi astăzi, tradiţiile precreştine, preluate şi păstrate de la strămoşii noştri prin stâlpii funerari din cimitirul localităţii.
Obiceiul stâlpilor funerari din lemn din cimitirul de la Loman, este întâlnit în zona Munţilor Sebeşului şi a Munţilor Orăştiei, în localităţi din apropierea cetăţilor dacice.
Monumentele funerare executate din lemn constituie un domeniu vast al artei populare. Principalele categorii ale acestor monumente din Cimitir sunt Crucile, aşezate la mormântul femeilor, stâlpii, la cel al bărbaţilor şi „porumbelul” ce însoţeşte stâlpul şi bradul puşi la mormântul flăcăilor morţi înainte de căsătorie. Atât Crucile, cât şi Stâlpii se execută din lemn de stejar, de către meşteri tâmplari, în primele zile după deces şi se aşază în ziua înmormântării la locul cuvenit. Pentru a fi ferite de ploaie Crucile sunt apărate de două scânduri fixate pe cele două graţe, unindu-se, în formă de triunghi, în vârful crucii, sub o bucată de scândură mai mică. Mărimea Crucilor variază după vârstă.
La femeile decedate în plină floare a vieţii se pun cruci mai înalte decât la fetiţe sau la femeile bătrâne. De acelaşi criteriu se ţine seama şi în gradul de ornamentare. Fiind lucrate cu cele mai simple unelte – secure, bardă, daltă şi cuţit – Crucile sunt împodobite cu motive exclusiv geometrice. Excepţie fac cele la care, pe lângă sculptură, se aplică şi motive pictate, cum este cel al viţei de vie.
Stâlpii funerari sunt de origine precreştină, fiind înrudiţi îndeaproape, ca structură şi funcţie, cu stâlpii totemici. Datorită cercetărilor arheologice putem afirma că aceste monumente de artă sunt relicve preţioase ale „cultului coloanei”, cu o foarte mare răspândire în Orient, şi care a pătruns pe teritoriul ţării noastre la sfârşitul neoliticului.
Stâlpii sunt ciopliţi din lemn de stejar – pentru a fi mai rezistenţi – în formă de obeliscuri în patru feţe, fiind înalţi de 1,80-2,00 m, şi având diametrul de 12-15 cm. Dimensiunile variază uneori şi după vârsta celui mort: la copii şi la bătrâni punându-se stâlpi mai mici decât la feciori. Feţele stâlpilor sunt sculptate de jos până sus cu diferite motive geometrice, permise de tehnica lemnului: rombul, rozeta, cercul, crucea, linia zigzag, elicea şi mai rar, elemente florale. Pe Stâlpi se mai sculptează sau se scrie cu vopsea numele sau iniţialele celui decedat, precum şi anul naşterii şi al morţii. La bătrâni, stâlpul se termină cu o cruce făcută din aceeaşi bucată de lemn, iar la tineri cu o scândură aplicată orizontal peste vârful stâtlpului, puţin mai mare decât stâlpul, în care se fixează suliţa ce susţine „porumbelul”. Această scândură se găseşte uneori şi la ceilalţi stâlpi pentru a-i apăra de ploaie. La execuţia artistică sculpturală a stâlpilor se adaugă bogăţia cromatică, figurile sculptate fiind în acelaşi timp şi colorate în roşu şi negru, mai rar în verde şi albastru. Suprafaţa pentru colorat este destul de mare şi oferă o largă posibilitate de combinare a motivelor. Tehnica sculpturii, fiind limitată de structura fibrei lemnoase mai mult la motive geometrice, iar prin pictură se completează ornamentica stâlpilor, îndeosebi cu motive florale.
Un alt element interesant al artei funerare din Cimitirul de la Loman îl constituie „porumbelul” sau „pasărea-suflet”, care se pune numai la Stâlpul feciorilor morţi, necăsătoriţi. Obiceiul se păstrează şi astăzi; pasărea, numită uneori şi „porumbel”, este cioplită în general din lemn de brad sau tei – fiindcă se lucrează mai uşor – şi este executată de acelaşi meşter lemnar, care face sicriul .şi stâlpul. Mărimea „porumbelului” este cea naturală, iar uneori însă poate fi mai mică sau mai mare. Ca reprezentare, de cele mai multe ori, „porumbelul” are aripile întinse, gata de zbor, iar coada este răsfirată ca a unei rândunele. „Porumbelul” este vopsit în albastru închis sau în cenuşiu.
Uneori se întrebuinţează şi alte culori. „Porumbelul” se pune numai la feciori neînsuraţi, mai rar la copii, dar nu se pune niciodată la neveste sau bărbaţi căsătoriţi. Semnificaţia acestui „porumbel” este strâns legată de mentalitatea arhaică a poporului, care îşi imaginează sufletul sub formă de pasăre, credinţă la fel de veche a popoarelor indo-europene.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Locuințe sociale 2025: Start pentru preluarea cererilor în Alba Iulia. Sunt disponibile pentru închiriere locuințe în cartierul Gheorghe Șincai
Locuințe sociale 2025: Start pentru preluarea cererilor în Alba Iulia. Sunt disponibile pentru închiriere locuințe în cartierul Gheorghe Șincai Primăria Municipiului Alba Iulia, prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, informează cetățenii care locuiesc în SDL Alba Iulia că începând cu data de 12 mai 2025 demarează procesul de preluare a cererilor pentru repartizarea de […]
Bărbat din Daia Română, cu „alcool la bord”, oprit în trafic de polițiști: Ce alcoolemie avea
Bărbat din Daia Română, cu „alcool la bord”, oprit în trafic de polițiști: Ce alcoolemie avea Un bărbat din Daia Română a fost prins băut la volan, în toiul nopții, la Petrești. Citește și: Șoferi cu „alcool la bord” opriți în trafic de polițiștii din Alba: În cazul unui tânăr din Cugir există indicii că […]
Tânără de 25 de ani, din Alba Iulia, REȚINUTĂ pentru furt: A sustras haine dintr-un magazin
Tânără de 25 de ani, din Alba Iulia, reținută pentru furt: A sustras haine dintr-un magazin O tânără de 25 de ani, din Alba Iulia, s-a ales cu dosar penal și a fost reținută pentru 24 de ore după ce a sustras haine dintr-un magazin. Citește și: Bărbat din Alba, urmărit internațional pentru furt calificat, […]