Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Pașaport copii 2023: Ce acte sunt necesare pentru eliberarea documentului de călătorie pentru minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pașaport copii 2023: Ce acte sunt necesare pentru eliberarea documentului de călătorie pentru minori

Minorii români care nu au împlinit vârsta de 14 ani și nu au încă un buletin de identitate nu pot trece granița țării, nici măcar în interiorul Uniunii Europene.

Bineînțeles, asta dacă nu au un pașaport valabil. În ziua de astăzi, procedura de obținere a unui pașaport pentru copii este destul de simplă, mai ales că putem evita cozile infernale cu ajutorul programărilor online.

Tipuri de pașaport pentru copii 2023

Există două tipuri de pașaport, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ce diferență există între acestea? Ei bine, este vorba despre termenul de eliberarea și cel valabilitate. Diferite sunt și taxele care trebuie achitate. Iată mai multe detalii din acest punct de vedere.
Pașaportul simplu temporar

Indiferent de vârsta minorului, pașaportul simplu temporar are o valabilitate de doar 12 luni de zile. În ceea ce privește eliberarea documentului, acesta poate fi obținut în câteva ore sau chiar și în 3 zile lucrătoare. Dacă minorii nu au împlinit încă vârsta de 12 ani, eliberarea acestui tip de pașaport se poate face și fără prezența lor. În această situație, părinții sau tutorele legal al copilului vor prezenta două fotografii de tip buletin ale acestuia.
Pașaportul simplu electronic

Spre deosebire de cel simplu temporar, pașaportul simplu electronic are o valabilitate de cinci ani, în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. În schimb, pentru copiii care nu au împlinit 12 ani, documentul are o valabilitate de 3 ani. Termenul de eliberare a unui astfel de document de călătorie este de 15 zile.

Acte necesare pașaport copii 2023 – Pentru minorii de peste 14 ani

Pentru minorii care au împlinit deja vârsta de 14 ani, documentele necesare pentru eliberarea pașaportului sunt următoarele:

  • cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate (original);
    certificatul de naștere al minorului (original);
    declarații privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinți/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal (original sau duplicat de pe actul original).
    dovada achitării taxelor pentru aferente eliberării pașaportului, completate pe numele minorului (original);
    pașaportul anterior al minorului (dacă există).

Pentru minorii de peste 14 ani, documentele pentru eliberarea pașaportului se vor depune personal de către aceștia, prezența lor la ghișeu fiind obligatorie. Totodată, declarațiile cu privire la acordul de eliberare a pașaportului se formulează în prezența funcționarului care primește cererea. În acest caz, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate le părinților, al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal (în original).

Acte necesare pașaport copii 2023 – Pentru minorii sub 14 ani

Dacă minorul nu a împlinit încă vârsta de 14 ani, documentele necesare pentru eliberarea pașaportului sunt după cum urmează:

certificatul de naștere al minorului (original);
actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (original);
dovada achitării taxelor pentru eliberarea pașaportului, completate pe numele minorului (original);
pașaportul anterior al copilului (dacă acesta există);
în cazul în care cererea pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

În situația în care minorul nu este prezent la depunerea documentelor, este nevoie, după cum spuneam, de 2 fotografii color identice ale minorului, având dimensiunile 3,5 x 4,5 cm. Pentru a depune actele necesare ușor și rapid și pentru a evita statul la cozi, puteți face o programare online pe site-ul Direcției Generale de Pașapoarte.

Sursa: impact.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum se fentează legea anti-păcănele: Metoda prin care cazinourile pot rămâne în orașele care au sub 15.000 locuitori

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum se fentează legea anti-păcănele: Metoda prin care cazinourile pot rămâne în orașele care au sub 15.000 locuitori Legea care interzice aparatele cunoscute drept păcănele în localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori ar urma să intre în vigoare pe 28 aprilie. Însă, primăriile din sate si comune au început să emită adeverințe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea