Pârtii numai bune de schi la Şureanu și Arieșeni, perioada 1-3 martie
STAREA PÂRTIILOR DE SCHI DIN ALBA în perioada 1-3 martie 2013
Domeniul Schiabil Şureanu
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului: în această perioadă de încălzire accentuată, porțiunea de drum care oricum punea probleme de accesibilitate șoferilor (cea dintre barajul Oașa și pârtii), pe o lungime de 18 km, a devenit acum greu accesibilă. Au apărut șanțuri pronunțate și porțiuni cu noroi și zăpadă topită, care îngreunează urcarea. Drumul prezintă de asemenea segmente înguste, în care se pot crea ambuteiaje dacă nu conduceți preventiv. Din toate aceste motive, este absolut necesar să vă dotați cu lanțuri pentru roți, pentru care vă recomandăm să faceți o probă de montare acasă.
Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, este posibil ca în continuare doar 6 să fie funcționale (A_1, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 3 (A_2, S_1, S_2) vor fi, probabil, nefuncționale, fie pentru că nu au zăpadă bătută cu ratracul, fie pentru că teleschiul care le deservește este oprit. Stratul de zăpadă măsoară, acum, aproximativ 50 cm grosime. Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu sunt șanse de ninsoare sâmbătă. În restul zilelor vremea va fi deosebit de frumoasă, cu cer senin, ideală pentru schi. De asemenea, temperaturile se vor încadra între -7 și 2 grade Celsius. Vântul va sufla cu putere la peste 1.800 m altitudine. Nu se anunță probleme de vizibilitate pe pârtii.
Instalații de cablu: telescaunul și teleschiul „Curmătura” funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. De asemenea, este de așteptat ca teleschiul „Șureanu” să funcționeze la rândul lui în weekend.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei afterski-uri la baza pârtiilor; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.
Sfaturile Serviciului Turism:
– având în vedere urmele foarte adânci de roți care s-au format de-a lungul drumului, încercați să le ocoliți, mergând cu roțile mașinilor între șanțuri, pe porțiunile netede. Astfel, vă protejați mașinile și, implicit, protejați drumul.
– respectați-vă reciproc pe pârtie și reduceți viteza când vă deplasați pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecțiilor de schi/snowboard. De asemenea, cereți și respectați sfatul instructorilor de schi ori de câte ori aveți nevoie pentru o bună coborâre pe pârtie.
– evitați vitezele mari și folosiți echipamentele de protecție (cască, apărători etc.).
– evitați săriturile la trambulina instalată pe pârtia C_2, dacă nu aveți un control deplin asupra alunecării.
Arieşeni (stațiunea Vârtop)
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Drum: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă atinge aproximativ 30 cm, fiind încă ideal pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii (Vârtop 1 și Vârtop 2) sunt funcționale.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni vor fi ninsori slabe sâmbătă. În restul timpului, vremea va fi frumoasă, cu temperaturi se vor încadra, în weekend, între -8 și 2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie nu va fi o problemă.
Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturile Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari și alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire.
– folosiți echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.)
Serviciului Turism al Consiliului Județean Alba
foto Rareș Tileagă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
18 noiembrie 2024 | COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: Vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m și GHEȚUȘ. Localitățile vizate
18 noiembrie 2024 | COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: Vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m și GHEȚUȘ. Localitățile vizate ANM a emis luni dimineața o avertizare cod galben de ceață valabilă în intervalul 5.30 – 10.00, în mai multe localități din județul Alba. Citește și: Cum va VREMEA de 1 Decembrie […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport5 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată