Rămâi conectat

Actualitate

Partidele au primit 258 de milioane de lei din bani publici în 2022. O finanțare record, fără să fie an electoral

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Partidele au primit 258 de milioane de lei din bani publici în 2022. O finanțare record, fără să fie an electoral

Expert Forum solicita oprirea alocărilor suplimentare pentru finanțarea subvențiilor politice printr-o scrisoare adresată Guvernului, liderilor alianței aflate la guvernare și președintelui Autorității Electorale Permanente.

Astfel, semnatarii protestează împotriva măririi sumelor alocate pentru subvenții prin rectificare bugetară și critică suplimentarea nejustificată a acestor fonduri.

Expert Forum semnalează faptul că „la solicitarea Autorității Electorale Permanente, partidele politice au primit 24,4 de milioane de lei în plus față de față de bugetul deja aprobat de 234 de milioane de lei.”

Bugetul din acest an ar fi cel mai mare din istoria finanțării partidelor din bani publici, în condițiile în care nici măcar nu este an electoral.

Anul trecut, Guvernul Cîțu a mărit subvențiile prin rectificare bugetară, cu 90 de milioane de lei, în contextual în care partidele nu reușesc să cheltuie decât jumătate din banii pe care îi primesc, iar jumătate se cheltuie pe publicitate și promovarea în presă, notează Expert Forum.

„Datele recente publicate de EFOR arată că subvențiile sunt sursa principală de finanțare a partidelor politice, reprezentând chiar și peste 90% din venituri, iar în 2022 cheltuielile pentru propagandă au crescut semnificativ comparativ cu anul anterior. PSD și PNL au dat în primele șase luni ale anului 75% din bani pentru presă și propagandă. Reamintim că mai multe partide refuză să furnizeze informații legate de contractele încheiate, în ciuda unor decizii ale instanțelor care stabilesc că acestea sunt informații publice; doar USR publică contractele la nivel național. Detalii privind contractele încheiate nu sunt controlate de către AEP, instituție care verifică doar legalitatea cheltuielilor. Cu alte cuvinte, nimeni nu verifică substanța activităților de promovare a partidelor”, scrie Expert Forum în scrisoare.

„Aceste suplimentări vin în contextul în care atât rapoartele naționale de monitorizare, cât și organizațiile internaționale, au atras atenția permanent asupra dezechilibrelor cauzate de subvenții și folosirea lor pentru cumpărarea de publicitate. Astfel, Raportul privind Statul de Drept al Comisiei Europene din 2022 concluzionează că: ”Nu există suficientă transparență cu privire la difuzarea conținutului plătit de partidele politice în afara campaniilor electorale, iar accesul la informaţie al jurnaliştilor rămâne deficitar”. De asemenea, raportul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) din 2019 subliniază potențialul negativ al acestor fonduri, pentru că ele dezechilibrează balanța politică și participarea în procesul electoral. În plus, Consiliul Fiscal a criticat proiectul de rectificare și a subliniat că «este nevoie de o utilizare cât mai chibzuită a banului public, de o restructurare a aparatului administrativ, de creșterea eficienței cheltuielilor bugetare»”, a menționat Expert Forum într-un comunicat de presă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea