Participant la testele pentru vaccinul anti-Covid: „Efectele secundare nu durează mult. Dar e mai grav dacă oamenii nu se vaccinează”
Un tânăr participant la testele clinice pentru vaccinul anti-Covid dezvoltat de Moderna, Yasir Batalvi, a discutat în cadrul unui interviu despre efectele secundare pe care le-a experimentat în urma vaccinării.
„La 30 de minute după ce am făcut vaccinul am simțit o durere și o amorțeală în braț. Ca și cum cineva m-ar fi lovit”, povestește Batalvi.
„Seara aceea a fost dificilă. Am făcut o febră ușoară, frisoane, m-am simțit obosit”, spune el.
Înainte de a face vaccinul, în cadrul testelor clinice, Batalvi a trebuit să semneze un document de 22 de pagini, în care erau prezentate posibilele efecte secundare. Spune că a avut ezitări, pentru că urma să fie voluntar pentru testarea unui vaccin experimental, dar că a mers totuși înainte și a făcut vaccinul.
Apoi, când Moderna a anunțat că vaccinul a demonstrat o eficacitate de 94%, Batalvi spune că a meritat riscul de a se fi oferit voluntar la testele clinice.
„Efectele secundare nu durează mult. Dar e mai grav dacă oamenii nu se vaccinează, efectele sunt de lungă durată. Poate fi diferența între viață și moarte”, spune el.
Compania americană Moderna a anunţat săptămâna trecută că rezultatele complete ale ultimului studiu clinic au confirmat o eficienţă de 94,1% a vaccinului său anti-COVID-19 şi va depune cererea de autorizare în regim de urgenţă atât la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Nicio formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanţi care au fost vaccinaţi. La studiul clinic de fază 3 au participat 30.000 de voluntari.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, îngropată în datorii: Prag istoric depășit la datoria publică Datoria publică a României a depășit în aprilie 2025 pragul simbolic și psihologic de 1.000 de miliarde de lei, ajungând la 1.013,16 miliarde lei – adică 56,6% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Este pentru prima dată în istoria recentă când România atinge acest nivel, […]
În România, doar 1 din 5 medicamente nou-aprobate este compensat. Accesul la noi terapii salvatoare, limitat față de țările din UE
În România, doar 1 din 5 medicamente nou-aprobate este compensat. Accesul la noi terapii salvatoare, limitat față de țările din UE România este codașa Europei la accesuri la terapii inovatoare, salvatoare de vieți, și deseori fără alternativă terapeutică. Doar 1 din 5 medicamente nou-aprobate la nivel european este compensat în România. Media europeană este dublă […]
TITULARIZARE 2025: Rezultatele inițiale vor fi publicate astăzi. Pânâ când se vor putea depune contestații
TITULARIZARE 2025: Rezultatele inițiale vor fi publicate astăzi. Pânâ când se vor putea depune contestații Astăzi, marți, 22 iulie 2025, vor fi publicate rezultatele inițiale de la concursul național de Titularizare 2025. Profesorii care sunt nemulțumiți de rezultate pot să depună contestații în zilele de marți, 22 iulie 2025, și miercuri, i23 iulie 2025, ar […]