Parteneriate semnate de Primăria Alba Iulia pentru tranziția verde locală: Program european în derulare
Parteneriate semnate de Primăria Alba Iulia pentru tranziția verde locală: Program european în derulare
Primăria Alba Iulia a semnat șase parteneriate pentru tranziția verde locală, în cadrul programului european „Intelligent Cities Challenge” (ICC).
Aceasta este o inițiativă a Comisiei Europene menită să sprijine orașele din statele membre ale Uniunii Europene în tranziția către o economie verde și digitală, prin semnarea de parteneriate pentru tranziția verde locală – Local Green Deals (LGD) – împreună cu decidenții locali din diverse domenii. Prin această inițiativă, orașele europene sunt ajutate să adopte tehnologii de ultimă generație, menite să contribuie la creșterea competitivității economice, la reducerea cantității de emisii de carbon și la creșterea rezilienței sociale și calitatea vieții cetățenilor. Municipiul Alba Iulia face parte din această inițiativă și se bucură de statutul de „oraș avansat”, beneficiind de sprijin din partea experților Comisiei Europene pentru a aborda provocările legate de tranziția verde și dezvoltarea durabilă.
Citește și: FOTO | Primăria Aiud reorganizează spațiul exterior al SPAP: Ce planuri are cu banii proveniți din valorificarea fierului
Parteneriatele verzi locale – Local Green Deals (LGDs) sunt rezultatul participării municipiului Alba Iulia în programul „Provocarea Orașelor Inteligente”, dezvoltat și coordonat de Comisia Europeană. Alba Iulia a debutat în cadrul inițiativei în anul 2023 și a reușit ca până la data de 15 ianuarie 2025 să semneze 6 LGDs (Parteneriate Locale Verzi) împreună cu decidenți locali din domeniile energie, mobilitate și turism. Pe parcursul programului de mentorat susținut de Comisia Europeană, Primăria Alba Iulia, sub coordonarea Cătălinei Rotaru, în calitate de lead expert în cadrul programului Intelligent Cities Challenge din partea Tractebel Engineering, compania care coordonează parcursul Alba Iuliei în cadrul programului „Intelligent Cities Challenge”, a derulat o serie întâlniri de lucru cu decidenții locali din aceste domenii (companii private, instituții, organizații non-guvernamentale, universități etc.), care au devenit susținători activi și semnatari voluntari ai parteneriatelor, cu dorința de a-și aduce o contribuție importantă la accelerarea implementării proiectelor locale de impact.
În continuare, decidenți locali de referință pentru fiecare dintre cele trei domenii de interes din aria LGD, respectiv energie, mobilitate și turism, se alătură acestor parteneriate și devin părți semnatare, prin manifestarea încrederii în noul cadru de colaborare a mediului public și privat la nivelul orașului Alba Iulia.
Astfel, municipiul Alba Iulia a reușit să semneze câte două parteneriate pe fiecare dintre cele trei domenii de interes, respectiv:
Energie:
Platforme de management energetic urban;
Dezvoltarea comunităților de energie la nivel local.
Mobilitate:
Schimbarea comportamentului de utilizare a mijloacelor de transport locale în Alba Iulia;
Cadrul de schimb de date între părțile interesate din domeniul transporturilor.
Turism:
Dezvoltarea și promovarea turismului durabil în zona Alba Iulia prin sprijinirea înființării și demarării activității Organizației de Management al Destinației;
Capitala tineretului 2026 – Îmbunătățirea capacității turismului local.
Programul ICC se află la a doua ediție, în cadrul căreia municipiul Alba Iulia a aderat în calitate de Core City (oraș principal beneficiar al programului ICC) și, datorită nivelului avansat al pregătirii de parteneriate verzi locale, a trecut în toamna anului 2024 la stadiul de Advanced City. ICC a oferit asistență municipiului Alba Iulia prin expertiza de coordonare și integrare a lead expertului și totodată prin consultanța pentru cele trei domenii de interes (energie, mobilitate, turism) furnizată de câte un expert sectorial nominalizat de Comisia Europeană.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Proiectul „Liter-Art 2024 Penitenciarul Aiud”: Simpozion de creație literară și recital muzical susținut de Raul Giurgiu și Marius Moga
FOTO | Proiectul „Liter-Art 2024 Penitenciarul Aiud”: Simpozion de creație literară și recital muzical susținut de Raul Giurgiu și Marius Moga Vineri, 31 ianuarie, în Sala I. I. C. Brătianu a Primăriei Aiud s-a lansat volumul „Liter-Art 2024 Penitenciarul Aiud”, principalul rezultat al proiectului omonim derulat de așezământul de deținere în parteneriat cu Direcția de […]