Parteneriat pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia
Consiliul Județean Alba urmează să supună votului aleșilor, în cadrul ședinței de joi, 30 octombrie, un proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în vederea realizării obiectivului de investiţii „Conservare, restaurare şi reorganizare Sălii Unirii din Alba Iulia”.
“Având în vedere vechimea clădirii, precum şi deteriorările apărute, este necesar să se realizeze investiţii în ceea ce priveşte conservarea, restaurarea şi reorganizarea clădirii, pentru ca acest edificiu de mare însemnătate pentru istoria ţării noastre să poată fi vizitat şi peste generaţii, să-şi păstreze caracterul de simbol naţional, dar şi pentru ca expoziţiile şi evenimentele care au loc aici să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
Pentru a asigura lucrări unitare în ceea ce priveşte conservarea, restaurarea şi conservarea clădirii este necesară încheierea unui acord de parteneriat între Judeţul Alba prin Consiliul judeţean Alba cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care este administrator al unei suprafeţe de 512 mp din clădirea Sălii Unirii, astfel încât la 1 Decembrie 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, Sala Unirii să îşi primească vizitatorii complet restaurată. Prin intermediul acestui acord de parteneriat se stabilesc responsabilităţile fiecărei părţi în ceea ce priveşte obiectivul de investiţii, perioada de desfăşurare a acordului şi altele”, se precizează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.
Clădirea Sălii Unirii din Alba Iulia, ridicată în perioada anilor 1898 – 1900 este locul în care în anul 1918 s-a hotărât şi semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, reprezentând un simbol naţional de mare însemnătate pentru toţi românii. Sala Unirii găzduieşte steaguri purtate de delegaţiile sosite la Alba Iulia cu ocazia Marii Uniri, biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, la care a fost redactată proclamaţia de autodeterminare a românilor transilvăneni precum şi o serie de documente de mare însemnătate emise cu prilejul marelui eveniment. În clădirea Sălii Unirii mai există şi o importantă şi valoroasă expoziţie de etnografie.
Pe lângă importanţa la nivel naţional Sala Unirii este un edificiu reprezentativ pentru Alba Iulia şi judeţul Alba, iar pentru a asigura accesul tuturor persoanelor interesate l în Sala Unirii este gratuit, în urma unei hotărâri de Consiliu judeţean.
Pe lângă expoziţia permanentă, în Sala Unirii au loc numeroase evenimente cu caracter cultural, precum expoziţii, spectacole, concerte, dar şi evenimente de însemnătate socio-economică pentru judeţul Alba precum semnarea unor protocoale de colaborare între judeţul Alba sau municipiul Alba Iulia cu parteneri externi sau interni. Un exemplu recent de astfel de eveniment este vernisajul expoziţiei „Comoara regăsită. Portretele regale de la Alba Iulia” care constă în 7 tablouri reprezentându-i pe suveranii României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria.
.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 3 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 7 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi