Rămâi conectat

Actualitate

Părinții ar urma să primească, totuși, libere plătite și în vacanța de Paște. Ministrul muncii spune că se va face o excepție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Părinții ar urma să primească, totuși, libere plătite și în vacanța de Paște. Ministrul muncii spune că se va face o excepție.

Liberele plătite pot fi date părinților care au copii în vârstă de până la 12 ani, dacă cursurile școlare sunt suspendate, dar nu și pentru vacanțe. Conform ministrului muncii însă, pentru vacanța de primăvară, care începe sâmbătă, se va face o excepție. În mod normal, părinții nu vor beneficia de aceste libere plătite începând de luni și până după Paște.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 217/2020 (normele de aplicare ale Legii nr. 19/2020), părinții care solicită liber de la angajator din cauza închiderii temporare a școlilor beneficiază de aceste zile libere plătite fără a fi luate în calcul perioadele de vacanță ale copiilor:

„Se stabilesc ca zile libere plătite pentru unul dintre părinți (…) zilele lucrătoare până la încetarea situației de urgență decretată, cu excepția zilelor lucrătoare din perioada vacanțelor școlare”.

Structura oficială a anului școalar în curs prevede că între 4 și 21 aprilie 2020 este vacanţa de primăvară. Prin urmare, în această perioadă, părinții nu mai pot beneficia de libere plătite și trebuie să se întoarcă la muncă. Totuși, ministrul muncii, Violeta Alexandru, a promis că zilele acestea se va face o modificare legală pentru ca părinții să primească libere plătite în vacanța care urmează să înceapă.

„Legea nu a fost gândită pentru această perioadă, ci este o lege care se referă la situaţii în care părintele trebuie să rămână acasă în perioada în care cursurile sunt suspendate. Nu avea nimeni cum să anticipeze la momentul elaborării legii că se va ajunge într-un asemenea punct. Nici noi nu am ştiut, atunci când am elaborat normele de aplicare, evoluţia lucrurilor, dar sigur, ca un om care este receptiv la toate semnalele pe care le primeşte din societate, voi avea grijă ca până la momentul intrării în vacanţă să avem reglementarea necesară care să permită unui părinte să poată rămâne acasă”, a declarat miercuri Violeta Alexandru la Realitatea Plus, citată de Agerpres.

Firește, nimic nu-i împiedică pe angajatori, dacă pot să facă asta, să le suporte din finanțele proprii aceste zile libere părinților care ar trebui să se întoarcă la birou de săptămâna viitoare – practic, în afara cadrului Legii nr. 19/2020. Asta în contextul în care, în prezent, vorbim de o situație aparte și de idealul distanțării sociale, pe cât posibil. Legea nu este dată însă numai pentru epidemia de coronavirus, ci este de aplicabilitate generală – toate perioadele când cursurile sunt suspendate, inclusiv din cauza unor fenomene meteo extreme.

Zilele libere plătite se acordă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de lege pentru desfășurarea activității (telemuncă, muncă la distanță) și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile. Mai exact, angajatorul e dator să încerce cu salariatul orice altă variantă care ar presupune ca el să continue activitatea și nu să intre, practic, într-un soi de concediu.

Nu pot benenficia de zilele libere persoanele aflate în șomaj tehnic, cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Preşedinţii Curţilor de Apel condamnă ferm discursul public susţinut, bazat pe manipulare şi dezinformare, îndreptat împotriva judecătorilor, atrăgând atenţia asupra consecinţelor nocive ale acestuia cu privire la dreptul cetăţenilor la un proces echitabil

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Preşedinţii Curţilor de Apel condamnă ferm discursul public susţinut, bazat pe manipulare şi dezinformare, îndreptat împotriva judecătorilor, atrăgând atenţia asupra consecinţelor nocive ale acestuia cu privire la dreptul cetăţenilor la un proces echitabil Preşedinţii Curţilor de Apel din România atrag atenţia asupra faptului că o dezbatere vizând statutul judecătorului trebuie purtată obiectiv, transparent şi responsabil, […]

Citește mai mult

Actualitate

Sondaj INSCOP: Aproape jumătate dintre români invinovățesc statul pentru situația lor actuală

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sondaj INSCOP: Aproape jumătate dintre români invinovățesc statul pentru situația lor actuală Conform unui sondaj INSCOP, realizat în perioada 20-26 iunie 2025, 46% dintre români cred că statul poartă o mare parte din vină pentru situația lor actuală. Un procent de 46% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația „Simt că statul poartă o […]

Citește mai mult

Actualitate

Salarizare unitară fără sporuri acordate discreționar. Sistemul de salarizare bugetar cuprinde circa 200 de sporuri

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Salarizare unitară fără sporuri acordate discreționar. Sistemul de salarizare bugetar cuprinde circa 200 de sporuri Luni, 14 iulie 2025, Președintele României, Nicușor Dan, a declarat că, veniturile din sectorul public au nevoie de un cadru stabil pe termen lung, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este necesară o nouă lege a salarizării unitare, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea