Părintele Nicolae Domșa a trecut la cele veșnice: A slujit timp de 24 de ani în parohia Răcătău, protopopiatul Sebeș
Părintele Nicolae Domșa a trecut la cele veșnice: A slujit timp de 24 de ani în parohia Răcătău, protopopiatul Sebeș
Părintele Nicolae Domșa, păstor al credincioșilor din parohia Răcătău, protopopiatul Sebeș, în perioada 1995-2019, a trecut la cele veșnice în data de 7 aprilie 2024.
Părintele Nicolae Domșa s-a născut la data de 28 ianuarie 1953, în satul Cisteiul de Târnave, comuna Mihalț, județul Alba, din părinții Nicolae și Valeria, într-o familie cu doi gemeni, Nicolae și Grigorie. Clasele primare și gimnaziul le-a urmat în satul natal, între anii 1968-1972, după care a frecventat cursurile Liceului „Iacob Mureșianu” din Blaj. După finalizarea studiilor liceale în anul 1972, se înscrie la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1976, redactând teza de licență cu titlul „Despre Biserica Ortodoxă din Cehoslovacia” sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Milan Șesan, la catedra de Istorie Bisericească Universală.
Citește și: Mesaje de condoleanțe
La data de 1 iulie 1976, se căsătorește cu tânăra Ana-Mariana Cârnațiu, absolventă a Liceului Agricol din Blaj, căsătoria lor fiind binecuvântată cu doi copii, Iulian și Iuliana. În 14 august 1976, este hirotonit diacon în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. O zi mai târziu, pe 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit preot de vrednicul de pomenire Episcop Emilian Birdaș, la Mănăstirea Sânmărtinul de Câmpie, județul Mureș, pe seama parohiei Glogoveț, la acea vreme în protopopiatul Aiud. Instalarea a avut loc pe 8 septembrie 1976, de praznicul Nașterii Maicii Domnului, în prezența protopopului Nicolae Cantor, delegat al Centrului eparhial.
În parohia Glogoveț, preotul Nicolae Domșa a păstorit 19 ani, având realizări frumoase pe plan material și spiritual: lucrări de reparație la biserică și la casa parohială. În anul 1995 este transferat în parohia Răcătău, unde a realizat lucrări de renovare tencuieli interioare și exterioare la locașul de închinare, dar și înlocuirea acoperișului cu unul nou. În această parohie își continuă misiunea de păstor sufletesc, aducând mângâiere, bucurii și împliniri celor pe care i-a păstorit.
În anul 2019, vrednicul de pomenire părinte Nicolae se stabilește împreună cu soția în comuna Valea Lungă, în locuința familială, și este îmbisericit la parohia Valea Lungă. În ultima perioadă a vieții, părintele Nicolae petrece împreună cu doamna preoteasă mai mult timp alături de cei doi copii, stabiliți în Italia. Ceasul plecării din această lume (7 aprilie a.c.) îl găsește pe părintele pe meleaguri străine, în casa copiilor săi, astfel încât „repatrierea” acestuia urmează să se facă pe data de 17 aprilie. Slujba înmormântării vrednicului de pomenire părinte Nicolae va avea loc în parohia Cisteiul de Târnave, la o dată pe care o vom anunța ulterior.
Veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam!
Pr. Ovidiu Pop
Protopop al Blajului
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii