Rămâi conectat

Actualitate

Parcul uriaș din România, deschis în 2024, inițiativă unică pentru dezvoltarea turismului din România: Primul ecomuzeu din țara noastră se întinde pe teriotoriul a trei județe – Alba, Bihor și Cluj 

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul uriaș din România, deschis în 2024, inițiativă unică pentru dezvoltarea turismului din România: Primul ecomuzeu din țara noastră se întinde pe teriotoriul a trei județe – Alba, Bihor și Cluj

O inițiativă unică pentru dezvoltarea turismului din România prevede înființarea primului ecomuzeu din țara noastră, exact așa cum stabilesc recomandările dezvoltate la nivel european în ultimii 50 de ani. Acesta se va întinde pe o suprafaţă de peste 75.000 de hectare, pe teritorii din trei judeţe – Bihor, Cluj şi Alba.

Citește și: 24 mai 2024 | Ecomuzeul Țării Moților, înființat de Ziua Europeană a Parcurilor: Dezvelire monument la limita dintre Alba, Bihor și Cluj și program cultural si culinar specific fiecărui județ

Parcul Natural Apuseni deja adăpostește cea mai importantă zonă carstică din România. Acolo se pot găsi aproximativ 1.500 de peșteri, multe dintre acesta fiind recunoscute chiar la nivel internațional, cum ar fi Peștera Urșilor, Ghețarul Scărișoara.

Primul ecomuzeu din România

Directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş spune că acesta va fi primul ecomuzeu din România realizat după recomandările europene.

“Va fi primul ecomuzeu din România realizat după recomandările dezvoltate la nivel european în ultimii 50 de ani. Ecomuzeul în sine este o platformă prin care comunităţile locale vor să îşi afirme şi să îşi păstreze identitatea locală.

Pentru că administraţia parcului s-a implicat de la început în această iniţiativă, în prezent asigurând transferul de know how de la nivel internaţional, asigurând totodată şi demersurile administrative şi legale necesare constituirii ecomuzeului, îşi asumă pentru început rolul de entitate umbrelă care va sprijini asocierea comunelor interesate din zona Parcului Natural Apuseni pentru a crea nucleul ecomuzeului.

Acesta va fi format în etapa iniţială din teritoriul a 7-8 comune.

Din punct de vedere administrativ se adoptă o hotărâre de consiliu local la nivelul fiecărei comune doritoare prin care aderă la ecomuzeu prin întreg teritoriul localităţii.

Ulterior suprafaţa astfel formată trebuie să aibă un caracter unitar, iar reprezentanţii acestor comune vor semna o Cartă a ecomuzeului care va conţine un set de principii prin care aceştia doresc să asigure păstrarea identităţii locale. Data semnării acestei carte devine astfel data creării ecomuzeului care va include şi zona parcului, fără a exista un conflict administrativ între cele două forme de protecţie şi conservare, ele fiind complementare”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Elena Lasconi este noul președinte al USR, după ce a câștigat alegerile interne

Bera Larisa

Publicat

în

Elena Lasconi este noul președinte al USR, după ce a câștigat alegerile interne Votul intern pentru alegerea noului președinte al USR s-a încheiat miercuri, la ora 12:00, după ce membrii partidului au avut la dispoziție două zile pentru a-și exprima preferințele. Elena Lasconi a câștigat președenția USR cu 68%  din voturi. Citește și: Comunicat de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea