Pâra și turnătoria încurajate prin lege! Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, tot mai aproape de adoptare
Pâra și turnătoria încurajate prin lege! Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, tot mai aproape de adoptare
Comisia juridică a Senatului a acordat, miercuri, raport favorabil cu amendamente legii privind protecţia avertizorilor în interes public, reexaminată ca urmare a cererii formulate de preşedintele Klaus Iohannis, relatează Agerpres.
Legea a fost iniţiată de Guvern, adoptată de Senat şi Camera Deputaţilor, a fost verificată de către Curtea Constituţională şi retrimisă Parlamentului la reexaminare ca urmare a cererii preşedintelui.
Actul normativ stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.
Legea vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.
Potrivit şefului statului, având în vedere că protecţia avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupţiei, o transpunere necorespunzătoare a Directivei europene în domeniu implică riscul declanşării unei proceduri de infringement, cât şi cel al activării mecanismului de condiţionalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a precizat miercuri că prin amendamentele formulate şi admise în comisie sunt respectate atât drepturile avertizorilor, cât şi drepturile individuale ale persoanelor. El a menţionat domeniile în care legea avertizorilor nu se aplică: siguranţa naţională, medical, protecţia informaţiilor între avocat şi client.
„Drepturile individuale sunt respectate şi garantate, dar este încurajată posibilitatea românilor de a da informaţii utile pentru identificarea şi descoperirea unor încălcări ale legii”, a menţionat Niculescu-Ţâgârlaş.
Legea privind protecţia avertizorilor în interes public ar putea fi reexaminată joi în plenul Senatului, în prima zi a sesiunii de toamnă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Noua Casă 2025: Cine poate accesa programul și care sunt costurile. Condiții pentru a accesa creditul
Noua Casă 2025: Cine poate accesa programul și care sunt costurile. Condiții pentru a accesa creditul Programul Noua Casă 2025 a început, iar românii pot accesa fonduri pentru achiziționarea de locuințe noi. Iată ce condiții are programul Noua Casă 2025 și ce trebuie să știe cei care vor să îl acceseze. Plafonul de garantare aprobat […]
Când intră pensiile pe card în luna mai 2025 și când aduc poștașii banii Aproape cinci milioane de pensionari aşteaptă cu nerăbdare și în luna mai intrarea pensiilor. Iată când intră pensia pe card în mai 2025. Lună de lună, pensionarii români primesc pensiile în două etape. Cei care încă apelează la serviciile Poştei Române […]
Noutăți program Fidelis 2025: Când va fi lansată a patra ediție din 2025 Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro. Cei care […]