Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Panouri și covoare fonoabsorbante, pentru reducerea zgomotului din trafic. Proiect al Ministerului Transporturilor, în dezbatere publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică proiectul programului “Implementare planuri de acţiune pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier-etapa 2011-2016″. Acesta prevede măsuri de reducere a zgomotului rutier, prin înființarea unor panouri și a unor covoare fonoabsorbante, pe străzile aglomerate.

“Obiectivul general este de a oferi un confort acustic minim necesar atât participanţilor la trafic cât şi persoanelor care locuiesc în vecinătatea anumitor sectoare de drumuri naţionale pe care s-a înregistrat un nivel foarte ridicat al zgomotului datorat traficului rutier intens”, susțin reprezentanții ministerului în nota de fundamentare a proiectului, potrivit legestart.ro.

Principalele argumente ale demarării acestui proiect, care va costa peste 24 de milioane de euro fără TVA, sunt legate de faptul că zgomotul generat de trafic a devenit principala sursă de poluarea fonică, depășind 55 dB în timpul zilei și valori chiar mai ridicate, 65 decibeli pe timp de noapte.

În plus, conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, zgomotul este ce-a de-a doua cauză majoră care afectează sănătatea umană. Principalele probleme de sănătate dezvoltate de persoanele expuse la niveluri ale zgomotului pe timpul nopţii mai mari de 40 dB sunt tulburări ale somnului şi insomnii, care duc în timp la dezvoltarea unor afecţiuni cum ar fi tensiunea arterială sau bolile cardiovasculare.

Mai mult, nenumărate plângeri au ajuns pe masa primăriilor, ministerului sau a altor autorități, legate de măsuri de protejare împotrva zgomotului generat de traficul rutier, mai ales în vecinătatea drumurilor naționale și autostrăzilor.

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:

”Articol unic. Se aprobă finanțarea proiectului «Implementare planuri de acțiune pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier – etapa 2011 – 2016», în cuantum de 131.841 mii lei, din Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.”

În această primă etapă se au în vedere sectoarele pe care traficul în anul 2011 a fost peste 6 milioane treceri autovehicule (aprox. 113 km, din care cca. 32 km aferenţi unor sectoare pe care traficul înregistrat în 2011 a depăşit 10 milioane de treceri autovehicule) şi toate sectoarele pe care s-au propus montarea de panouri fonoabsorbante (aprox. 24 km), rămânând ca ulterior să se identifice posibile surse de finanţare din instrumente structurale pentru restul sectoarelor pe care se doreşte aşternere de covoare fonoabsorbante cuprinse în proiectul iniţial (proiectul iniţial a fost estimat la o valoare de aprox. 80.000.000 Euro fără TVA, şi avea în vedere aşternerea de covoare fonoabsorbante pe aprox. 600 km şi montarea de panouri fonoabsorbante pe aprox. 24 km).

Conform ministerului, finanţarea proiectului se va face din fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM).

sursa: legestart.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea