Pământul românesc, vândut la cele mai mici preţuri din Europa. România nu are o lege care să reglementeze vânzarea terenurilor către străini
Pământul e văzut în România, de mulţi proprietari, ca un bun uşor de tranzacţionat şi atât. După ce l-au lăsat pârloagă, l-au şi vândut străinilor care au ştiut cum să-l exploateze. Sute de hectare de terenuri arabile au fost date la cele mai mici preţuri din Europa. De zeci de ori mai ieftin decât în Olanda, de exemplu.
Mulţi săteni şi-au înstrăinat terenurile, moştenite sau retrocedate. Acum regretă. Iar dacă vor să îşi răscumpere pământul trebuie să plătească mult mai mult, chiar şi 8.000 de euro hectarul.
La nivel naţional ponderea terenurilor deținute de străini este de 40%, conform unui studiu realizat pentru Comisia Europeană. Pământul românesc a fost vândut la cele mai mici preţuri din Europa. 2000 de euro, în medie, pentru un hectar, în 2016. În Olanda, preţul a fost de 63.000 de euro, potrivit Eurostat.
Iar România este încă de vânzare. De curând, un grup de investitori din Emiratele Arabe Unite şi-a manifestat interesul pentru Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă de cereale din România, cu peste 56.000 de hectare. Şi chinezii vor să cumpere suprafeţe mari de terenuri arabile.
România nu are o lege care să reglementeze vânzarea terenurilor către străini. Au existat doar tentative de-a lungul anilor. Şi acum există un proiect în parlament.
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 3 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 7 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi