Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pâine și circ la Alba Iulia: Meciul Pleșa-Matieș continuă și în 2023, atât politic, dar și în instanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pâine și circ la Alba Iulia: Meciul Pleșa-Matieș continuă și în 2023, atât politic, dar și în instanță

„Meciul” dintre senatorul PSD de Alba, Călin Matieș și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, continuă și în 2023. Primarul Pleșa, după prima instanță nu a rămas cu onoarea „nereperată”, Judecătoria Alba Iulia obligându-l pe Matieș la plata unor daune morale în valoare de 15.000 de lei.

Senatorul „în Ițari”, cum mai este cunoscut Călin Matieș a fost autorul unor atacuri grobiene la adresa edilului din Alba Iulia, instanța de fond apreciind că ele depășesc sfera unor declarații politice. Matieș este cunoscut pentru circul pe care l-a făcut în câteva situații, cum ar fi deschiderea mall-ului tărănesc de la Zlatna și dezvelirea statuii lui Bethleen Gabor la Alba Iulia, el oferindu-le albaiulienilor, la propriu, pâine și circ, însă, cu siguranță va fii mai puțină pâine și mai mult circ!. Pâinea, pentru că este cunoscut că a deținut brutăria care produce faimoasa Pită de Sântimbru și circul pentru modul extravagant în care s-a comportat în mai multe situații.

Primul termen pentru judecarea apelului la Tribunalul Alba este stabilit în data de 19 ianuarie 2023.

În motivarea sentinței Judecătoria Alba Iulia a constatat că, în cuprinsul textului publicat de parlamentar, s-a reţinut în esenţă că, prin intermediul a două societăţi, ce au fost prezentate ca aparţinând „familiei primarului Pleșa”, „conduse de familia primarului Gabriel Pleșa”, susţinute „din umbră” de către acesta, „de care se leagă numele actualului primar”, fiind „afacere de familie, se goleşte la propriu bugetul Casei de Asigurări Alba”, prin suportarea costurilor serviciilor medicale, considerate ”fictive”.

Control ”din oficiu” la CAS Alba

„Se insinuează aşadar că serviciile medicale prestate de către cele două societăţi ar fi nelegale, pretins prestate de către un personal care nu ar fi calificat în favoarea unor pacienţi care nu ar exista, fraudându-se astfel fondurile publice ale Bugetului Asigurărilor Sociale. Instanţa apreciază că faţă de calitatea de Senator deţinută de pârât, faţă de modalitatea de prezentare în mod detaliat a situaţiei problematice constatate, cetăţeanul cu o pregătire medie ar putea considera ca fiind adevărate faptele prezentate, şi nu doar să le perceapă ca pe o denigrare nefondată”, se afirmă în hotărâre.

În urma afirmaţiilor senatorului PSD şi difuzării materialului, s-a efectuat din oficiu un control la CAS Alba, în urma căruia s-a întocmit un raport care le vizează pe cele două societăţi comerciale în urma căruia nu s-a constatat nicio neregularitate.

„Instanţa nu poate primi argumentele pârâtului şi deci nu poate include aceste afirmaţii denigratoarea în noţiunea de conflict politic, în scopul atragerii unor pretinse imunităţi care ar înlătura tragerea la răspundere în virtutea demnităţii sale deoarece s-ar genera astfel în mod nejustificat o protecție extinsă asupra oricărei afirmaţii făcute de pârât, ori nu acesta a fost scopul legiuitorului când a instituit unele privilegii în favoarea demnitarilor”, a mai precizat magistratul care a judecat cauza.
Prejudiciu ”la demnitate și onoare”

Magistratul a apreciat că afirmaţiile lui Călin Matieș „au relevat fapte şi împrejurări grave şi foarte complexe, apte a atrage răspunderea penală a reclamantului, în măsura în care se dovedeau adevărate”.

În final, se susține că senatorul Matieș nu s-a bazat pe aspecte concrete de fapt și pe cercetarea evidențelor clare, ci s-a mulțumit să își exprime opinia bazată pe simple păreri, suspiciuni și bârfe, fără a le verifica în prealabil.

„Având în vedere gravitatea susţinerilor pârâtului şi mai ales modalitatea în care aceste susţineri au fost făcute publice, instanţa consideră că prejudicierea drepturilor reclamantului la demitate şi onoare este certă şi a fost determinată cauzal de acţiunea pârâtului”, a concluzionat instanța din Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea