Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

Păducelul, cel mai bun prieten al inimii: Cum se consumă și ce beneficii are

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Păducelul, cel mai bun prieten al inimii: Cum se consumă și ce beneficii are

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Una dintre cele mai eficiente plante din „farmacia naturii”, păducelul este cel mai bun prieten al cardiacilor. Cunoscut şi sub denumirile de gherghin, mărăcine, păducel alb, mălaiul cucului sau mălăieș, păducelul creşte spontan în toate zonele României, îndeosebi la marginea pădurilor, în zone defrişate, pe păşuni, în mărăcinişuri şi în desişuri.

Cum se consumă păducelul?

Păducelul se recoltează sub formă de boboci şi flori, fără codiţe, doar la începutul înfloririi, iar frunzele se recoltează pe toată durata perioadei de vegetaţie. Fructele de păducel se recoltează cu precădere în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, când acestea au culoarea roşu închis şi ating maturitatea.

Din păducel se pot face diferite preparate, în principal ceaiul de păducel, din fructele uscate ale plantei. Fructele arbustului de păducel sunt foarte bogate şi în fructoză, substanţe minerale, uleiuri grase, pectină, glucoză, taninuri şi colină, flavonoizi şi vitamina C şi B1.

Consumul de păducel poate fi şi sub formă de:

*compot sau dulceaţă;
*ingredient în unele medicamente sau suplimente alimentare naturale;
*infuzia de păducel – se prepară dintr-o linguriţă de flori şi frunze uscate sau 2 linguri de fructe la o cană de apă clocotită (200 ml), care se infuzează 10 minute şi se bea în timpul crizelor de inimă, având efect de restabilire a tensiunii la valori normale;
*tinctură de păducel, sub formă de picături – 20 de picături în apă dimineaţă sau 15 picături de 3 ori pe zi, între crizele de inimă;
*macerat din păducel şi alte plante pentru insuficienţa cardiacă şi bolile de inimă – maceratele din păducel, muşeţel, siminoc şi talpă gâştei sau din păducel, măceş şi nuci sunt recomandate pentru a trata bolile de inimă;
*tinctura de păducel, valeriană şi extract apos de vâsc – pentru hipertensiunea senilă.

Beneficiile păducelului

Când vine vorba despre consumul de păducel, beneficii pentru sănătate care se pot menţiona sunt foarte multe. Cele mai importante 5 dintre acestea sunt detaliate în continuare.

1. Reducerea riscului de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare

Fiind recomandat mai ales de către medicii cardiologi ca fiind cel mai bun tratament naturist împotriva hipertensiunii arteriale, planta în sine şi produsele care sunt obţinute din aceasta au rolul de a susţine funcţiile inimii, de a îmbunătăţi circulaţia sanguină, de a tonifia pereţii vaselor coronariene şi de a stopa acţiunea nocivă a radicalilor liberi asupra vaselor de sânge şi asupra inimii.

Pentru că este atât de benefic pentru inimă, consumul de păducel este printre puţinele recomandate de medicii cardiologi în completarea tratamentului medicamentos. Păducelul poate fi folosit pentru prevenţie sau poate chiar să înlocuiască medicamentele în unele cazuri.

În ceea ce priveşte consumul de ceai de păducel, beneficii importante sunt: echilibrarea funcţiilor inimii; reglarea hipertensiunii arteriale; fluidizarea sângelui; prevenirea apariţiei cheagurilor şi trombozelor.

În altă ordine de idei, ceaiul de păducel calmează durerile care apar în caz de angină pectorală şi tulburările de ritm cardiac. Păducelul dilată vasele de sânge, astfel încât facilitează circulaţia optimă către toate organele corpului.

2. Estomparea hemoroizilor şi varicelor

Tot în ceea ce priveşte consumul de ceai de păducel, beneficii mai sunt şi facilitarea circulaţiei sângelui şi reducerea varicelor şi a hemoroizilor.

3. Reducerea colesterolului rău (LDL) din sânge

Fără doar şi poate, când se vorbeşte despre păducel, beneficii demne de menţionat includ reducerea colesterolului LDL din sânge, însemnând reducerea concentraţiei de trigliceride din organism şi menţinerea lipidelor la un nivel normal.

4. Ameliorarea stărilor de anxietate

Păducelul îmbunătăţeşte stările de anxietate, de stres cronic şi de depresie deoarece creşte nivelul de oxigen din sânge. În plus, antioxidanţii din compoziţia sa combat radicalii liberi şi toxinele din organism. Graţie acestei proprietăţi, păducelul calmează sistemul nervos şi ajută în insomnie.

5. Prevenirea indigestiei şi acţiune diuretică

Consumul de păducel ajută organismul să descompună grăsimile, fiind util mai ales în mesele care conţin multă grăsime. În plus, păducelul are acţiune diuretică şi elimină apa în exces din organism.

Păducelul conţine nutrienţi specifici, care sporesc atât fluxul urinei, cât şi excreţia. Efectele procianidinei conţinute în acest arbust asupra acidului seric şi funcţiei renale sunt foarte puternice.

Contraindicaţiile păducelului

Ca orice plantă medicinală, păducelul are contraindicaţii. Pe lângă cele mai importante informaţii despre păducel, beneficii şi mod de consum, este important să se aibă în vedere şi contraindicaţiile, pentru a preveni situaţiile nedorite.

Astfel, ceaiul de păducel nu poate fi consumat în acelaşi timp cu tratamentul pentru reducerea tensiunii arteriale, deoarece poate accentua efectele medicamentelor. De aceea, persoanele care sunt sub un astfel de tratament trebuie să ceară sfatul medicului întotdeauna, chiar şi atunci când doresc să consume preparate din plante medicinale.

În plus, femeile însărcinate nu pot consuma ceaiul de păducel, pentru că fătul poate avea de suferit. De asemenea, persoanele care ştiu că sunt alergice trebuie să evite consumul de păducel. Preparatele care conţin păducel nu se pot administra nici bolnavilor care suferă de cardiopatii valvulare sau edeme cardiace.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare

Bera Larisa

Publicat

în

Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare Specialiștii recomandă minim 30 de minute de activitate fizică pe zi, pentru sănătatea copiilor, dar și a adulților. Sportul are beneficii asupra dezvoltării fizice și psihice a celor mici, contribuind la o creștere armonioasă și la construirea încrederii în sine. Printre sporturile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea