Rămâi conectat

Actualitate

Pacienții vindecați de coronavirus pot dona plasmă mai ușor pentru cei bolnavi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pacienții vindecați de coronavirus pot dona plasmă mai ușor pentru cei bolnavi

Persoanele care s-au vindecat coronavirus pot să doneze plasmă pentru cei bolnavi, aflați la secțiile de terapie intensivă, pentru că viitorul donator nu mai trebuie să dovedească faptul că a fost internat în urma infectării, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății (MS), publicat marți în Monitorul Oficial. Sângele astfel obținut se va administra doar pacienților aflați în stare critică, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu tratamentul.

Ordinul MS nr. 1.421/2020, ale cărui prevederi se aplică deja, stabilește noi condiții pentru donarea de plasmă de la persoanele vindecate de coronavirus. Astfel, și persoanele care nu au fost internate în spital, dar care au anticorpi dobândiți în urma infectării cu coronavirus, pot deveni donatori.

Înainte de aceste modificări, metodologia de donare de plasmă prevedea că una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un astfel de donator este aceea de a fi fost internat în spital. Cu alte cuvinte, viitorii donatori erau selectați dintre acei pacienți care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați.

Ordinul MS nr. 1.421/2020 păstrează această condiție, dar adaugă și alte situații în care o persoană vindecată de coronavirus poate dona plasmă. În primul rând, nu mai este necesar ca acea persoană să fi fost internată în spital, pentru că poate dovedi că a fost diagnosticată cu coronavirus și printr-o scrisoare medicală, nu numai cu biletul de externare.

Apoi, și persoanele asimptomatice care nu au fost dignosticate cu coronavirus, dar care s-au testat voluntar și au descoperit că au anticorpi împotriva coronavirus pot dona plasmă pentru cei bolnavi. Același lucru se aplică și celor care nu au fost internați sau înscriși în evidența direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

Așadar, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 sunt:

semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecție în vederea donării de plasmă prin plasmafereză și/sau sânge total și pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date națională și europeană;
prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
intervalul între două donări de plasmă succesive să fie de cel puțin 14 zile.

Aceste condiții erau valabile și până acum, doar că donatorii puteau dovedi istoricul de infecție cu coronavirus numai cu biletul de externare din spital, lucru care acum se poate face și cu o scrisoare medicală.

Nu în ultimul rând, Ordinul MS nr. 1.421/2020 stabilește că datele privind recoltarea de sânge de la donatorii vindecați de coronavirus vor fi raportate într-o platformă pusă la dispoziție de Comisia Europenă. Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel Uniunii Europene privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.

Notă. Plasma este o componentă a sângelui care, odată obținută printr-un procedeu special, se poate administra persoanelor bolnave de coronavirus, pentru a le introduce în organism anticorpi care să contribuie la procesul de vindecare.

Sursa : avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea